Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

28. 04. 2019. 20:51   >>  22:41

I DESNIČARI U PARLAMENTU

Socijalistima najviše glasova na izborima u Španiji

Vladajuća Španska socijalistička radnička partija premijera Pedra Sančesa osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima, ali će joj za formiranje vlade biti potrebna podrška drugih stranaka, pokazuju djelimični rezultati.

Na osnovu 66,3 odsto prebrojanih glasova, socijalisti su osvojili 29,3 odsto glasova i za formiranje vlade biće im potrebna podrška ljevičarske koalicije Ujedinjeni možemo (Unidas podemos), koja ima 14,2 odsto, ali i katalonskih separatističkih i baskijskih nacionalističkih partija, navodi Bi-Bi-Si.

Socijalisti bi trebalo da imaju 123, a Ujedinjeni možemo 42 mandata, što je u zbiru manje od 176 glasova potrebnih za formiranje vlade u parlamentu sa 350 mjesta.

U parlamentu će se prvi put od 1982. godine naći i krajnja desnica, pošto je antimigrantska i antifeministička stranka Voks osvojila 10 odsto glasova, odnosno 23 mandata.

Opoziciona Narodna stranka, vladajuća do maja 2018. godine, osvojila je svega 16,7 odsto glasova i imaće 65 mandata, što je njen najlošiji rezultat do sada.

Prema trenutnim rezultatima, ta konzervativna stranka neće moći da formira vladu sa strankom desnog centra Građani, koja je na 15,3 odsto i sa Voksom.

Očekuje se da gotovo svi glasovi budu prebrojani do ponoći.

Na današnjim izborima glasalo je više od 75 odsto od oko 37 miliona birača, što je znatno iznad prosjeka prethodnih 12 izbornih ciklusa, od obnove demokratije u Španiji, navodi Asošiejted pres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније