Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

29. 04. 2019. 14:50 >> 14:51

ANALIZA CNN-a

ISIL je uništen na bojnom polju, ali otvara novo poglavlje terora

Video od 59 sekundi prikazuje osmoricu muškaraca kako se drže za ruke i zaklinju na vjernost "Emiru vjernika" i "Kalifatu muslimana". Ubrzo su počinili seriju napada u Šri Lanki.

U tom zločinu živote je izgubilo 250 ljudi i pokazalo se da Islamska država još nije uništena kao globalna prijetnja. Nekoliko dana nakon napada, internetska publika Islamske države Al Nabaa hvalila se kako je "zastava Kalifata podignuta na novim bojištima" i da će "dani biti prepuni novih razočaranja za neprijatelje Alaha". Video je objavila agencija povezana sa Islamskom državom, piše CNN.

Ostalo je još mnogo toga nepoznatog o organizaciji koja stoji iza napada u Šri Lanki, ali stručnjaci za borbu protiv terorizma jedinstveni su u jednoj ocjeni, mala islamistička grupa na ostrvskoj državi nije mogla sama da sprovede tako složeni napad bez pomoći spolja. Analitičar Brus Hofman rekao je da bi prošlonedjeljni napad bio "iskorak iz uobičajene magnitude u organizacionim i logističkim sposobnostima bilo koje ekstremističke organizacije".

To otvara nekoliko pitanja. Da li je ISIL uspješno izvozio znanje o izradi bombi, prikupljanje novca i regrutaciju mnogo dalje od svoje nekadašnje teritorije? Gdje je pronašao plodno tlo? I koliko je daleko "centralni ISIl", koji je prošle tri godine vodio iscrpljujući rat, sposoban da organizuje i usmjeri napade?

Stotine militanata je pobjeglo, nastaviće borbe

CNN-ov međunarodni dopisnik Ben Vedeman, boravio je dva mjeseca u Baghouzu na sjeveru Sirije, dok je izvještavao u posljednjem ISIL-ovom uporištu: "Mislim da nema nikakve sumnje da su mnogi militantni, stotine njih, uspjeli da pobjegnu i da će nastaviti borbu. Dok su se Sirijske demokratske snage (SDF) približavale Baghouzu, bilo je dosta prilika za bijeg. Snage SDF-a bile su relativno malobrojne, a područje koje je trebalo osigurati bilo je veliko."

Mnogi militanti ostali su u ilegali u Iraku i Siriji. Već smo ove godine vidjeli kako se ISIL u Iraku prilagodio i transformirao u pobunu niskog intenziteta, uz zasjede, ubIstva i napade protiv vladinih snaga I šijitskih milicija u nekoliko sunitskih područja. U jednom izvještaju Ujedinjenih nacija piše: "Ova mreža se uspostavlja na regionalnom nivou uz ćelijsku strukturu koja odražava ključne funkcije središnje vlasti."

U januaru je ISIL-ova ćelija u Manbiju na sjeveru Sirije, daleko od područja koje je imala pod kontrolom, izvela samoubilački napad u kojem je smrtno stradalo najmanje 14 osoba, među njima i četiri Amerikanca. Prošle sedmice ISIL-ovi borci organizovali su iznenadni napad na Al Kaum u pustinji blizu Palmire. Aimen Dean, koji se 1996. godine pridružio Al-Kaidi i potom počeo sarađuje sa britanskim obavještajnim službama, rekao je CNN-u da procjenjuje kako je na ovom području i dalje oko 5000 boraca Islamske države.

Većina procjena sugeriše (iako dosta neprecizno) da su hiljade, a ne stotine, ISIL-ovih boraca i članova, napustile kalifat nakon pada Mosula i Rake 2017. godine. "Ne znamo koliko ih je umrlo, ali možemo da pretpostavimo da ih je najmanje 50 posto preživjelo. Moja je procjena da ih se provuklo i više", rekao je Edmund Fiton-Braun, koordinator tima za praćenje ISIL-a/Al-Kaide/Talibana pri Ujedinjenim nacijama..

Indija, Filipini, Libija...

Obavještajni izvori kažu kako su se neki provukli kroz Iran i došli do Afganistana i pakistanske pokrajine Baločistana. Njihova propaganda ukazuje da ISIL vidi Indiju kao obećavajuće područje i da namjerava da pojača tamošnje muslimansko-hinduske tenzije. Ostali su se vratili kući u Jordan i Saudijsku Arabiju, gdje se dogodio napad inspirisan Islamskom državom istog dana kad i napad u Kolombu. ISIL-ova mreža u Libiji se pregrupiše nakon što je izbačena iz obalnog grada Sirta te je ove godine izvela nekoliko napada na ostale libijske frakcije.

Na Filipinima je skupina bliska ISIL-u tokom pet mjeseci 2017. godine držala dijelove grada Maravija. U grupi su bili i mnogi strani borci. "Indonezija, Malezija, Egipat, Saudijska Arabija i Jordan, u svim ovim zemljama povratnici će predstavljati značajnu prijetnju", kaže Aimen Dean.

Iza veterana kalifata ima još mnogo ISIL-ovih simpatizera koji su radikalizovani preko interneta i ekstremnih propovjednika. Propast kalifata možda je smanjio privlačnost Islamske države, ali uprkos tome što se američki predsjednik Donald Tramp hvalio kako "su upravo osvojili 100 posto kalifata", ta privlačnost svakako nije nestala. Vođstvo Islamske države dugo se pripremalo za sljedeću fazu njihovog postojanja. Prije nego je ubijen u napadu drona, portparol ISIL-a Abu Mohammed al-Adnani rekao je da gubitak teritorije neće značiti i kraj pokreta.

"Ne, poraz bi bio kad bismo izgubili želju i volju za borbom", rekao je al-Adnani.

ISIL-ovo vođstvo je razbijeno, a komunikacije i planiranje prekinuto, ali poruka je i dalje ovdje. Edmund Fiton-Braun kaže da će napadi inspirirani Islamskom državom postati nova svakodnevica: "Bijesni i radikalni pojedinci reaguju na nešto što vide na internetu."

Neki će prihvatiti ISIL-ovu ideologiju, a drugi će se okrenuti Al-Kaidi. A na nekim područjima, kao u Sahelu u sjevernoj Africi, postoje naznake stvaranja kooperacije između članova dvije organizacije. Aimen Dean, koji pomno prati borbe u Siriji, kaže da neki bivši članovi ISIL-a gravitiraju prema skupini povezanoj s Al-Kaidom u sjevernoj Siriji, Hurras al Deenom.

Odsijecanje glave zmiji

Na neki način, teže se suprostaviti decentralizovanoj nego centralizovanoj strukturi. Odsijecanje glave zmiji nije baš uspješno. Al-Kaidine podružnice u Africi, Jemenu i drugim mjestima preživjele su i napreduju iako je Al-Kaidina centrala gotovo uništena.

Ključna prednost Islamske države je u bankama. Fiton-Braun procjenjuje vrijednost njene imovine 50 do 300 miliona dolara. Druge procjene su još veće. Prihodi kalifata uloženi su u legalne poslove, oprani kroz banke i dobro sakriveni. Jedno od važnijih pitanja oko napada u Šri Lanki je pitanje finansiranja. Dean smatra da je ovakva operacija koštala od 30.000 do 40.000 dolara. "ko je skupio novac i kako su ga izvršioci dobili?", pita Dean.

Nakon prošlonedjeljnog napada u Rijadu, saudijske vlasti su izvršile pretres u nedavno izgrađenom kompleksu farmi, čija je gradnja, smatra Dean, koštala gotovo 200.000 dolara. Pronađeno je mnogo novca i oružja. Jasno je dakle, da vođstvo ISIL-a i dalje ima određenu kontrolu nad raspodjelom novca.

"Gotovinom se oduvijek upravljalo sa jednog mjesta, od strane ultimativnog autoriteta unutar organizacije. Operacije su često u nadležnosti lokalnih ispostava, ali finansiranje obično nije. ISIL je banka terora", rekao je Dean za CNN.

Okruženje u kojem uspijeva ISIL

U prethodnim decenijama terorizam je uglavnom bio lokalni ili nacionalni. Al-Kaida se 1998. godine predstavila na svjetskoj sceni napadima u istočnoj Africi, a potom tri godine kasnije i napadima 11. septembra u SAD-u. Tako je počelo doba transnacionalnog džihada. Globalni doseg terorizma od tada je u porastu zbog online radikalizacije, šifrovanih poruka i lakoće međunarodnih putovanja.

Postavimo to u okvir onoga što Brus Hofman, pišući za Council on Foreign Relations, opisuje kao religijsku netoleranciju i sektaške napetosti svuda, "bilo da je riječ o rastućoj islamofobiji, poput napada na dvije džamije u Novom Zelandu u martu 2019., porastu antisemitizma, neograničenim napadima Islamske države na hrišćane u Egiptu, Siriji i Iraku ili napadima sunitskih ekstremista na šijitske zajednice u Pakistanu".

U takvom okruženju uspijeva ISIL. Njegovi napadi u Parizu 2015. godine, na primjer, osmišljeni su kako bi podstakli antimuslimanske osjećaje. Gdje god da se preostale vođe skrivale, vjerojatno u pustinjama zapadnog Iraka, nadaće se razbuktavanju religijskih animoziteta u Šri Lanki.

"Moramo živjeti s ambijentalnom prijetnjom. Takav je moderni svijet", zaključio je Edmund Fiton-Braun.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније