Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Objavio: F.R. [ Beta ]

29. 04. 2019. 18:29 >> 18:30
5

MAKRON PORUČIO

"Odnosi Srbije i Kosova prioritet samita"

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je u Berlinu da su odnosi Srbije i Kosova prioritet današnjeg samita i da namjera Njemačke i Francuske nije da preporuče neko rješenje kosovskog pitanja već da doprinesu nastavku pregovora Beograda i Prištine.

"Nemamo namjeru da preporučimo rješenje, već da sagledamo sve moguće opcije, da razgovori budu bez strasti i bez tabua", rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Makron je kazao da će na današnjem sastanku sa liderima zapadnobalkanske šestorke biti riječi o najosetljivijim pitanjima i stabilnosti regiona, jer je ona "prije svega evropsko pitanje" pošto od nje zavisi i stabilnost Evrope.

On je kazao da su posljednji mjeseci pokazali da je "moguće napraviti napredak" i kao primer za rješavanje problema naveo Prespanski sporazum Grčke i Sjeverne Makedonije.

Makron je naveo da Njemačka i Francuska žele zajednički da se angažuju na Zapadnom Balkanu da bi pružili doprinos stabilnosti regiona.

Dodao je da će partnerima sa Zapadnog Balkana danas predstaviti viziju novog angažmana Francuske u regionu u cilju obezbjeđenja njegove stabilnosti.

Francuski predsjednik je rekao da Pariz sa Berlinom želi na Balkanu da se angažuje u oblasti odbrane i bezbjednosti i u cilju jačanja saradnje u borbi protiv finansijskog kriminala.

Glavna tema današnjeg samita u Berlinu u organizaciji Merkel i Makrona jeste situacija na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na odnose Srbije i Kosova. Na samitu učestvuju i lideri  Crne Gore, Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, BiH, Albanije, Hrvatske, Slovenije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније