Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila: M.M ]

29. 04. 2019. 20:05   >>  21:36 2

LIDER ISLAMSKE DRŽAVE

Bagdadi se pojavio u videu prvi put poslije pet godina

Islamska država objavila je video-snimak na kojem se vidi njihov lider Abu Bakr el Bagdadi. To je prvi objavljeni snimak Bagdadija u posljednjih pet godina, a i dalje je nepoznato gdje se on nalazi. Rekao je da su napadi u Šri lanki izvedeni kao osveta za Baghuz.

U snimku Bagdadi poručuje da je gotova bitka za sirijski grad Baghuz, koji je bio posljednje uporiše Islamske države u Siriji. 

Naveo je da će Islamska država težiti da osveti militante koji su ubijeni i zatvoreni.

Istakao je da je grupa izvela 92 operacije u osam država "zbog osvete braće".

Bagdadi je poručio da Islamska država danas vodi bitku "protiv osipanja". U avgustu prošle godine objavljen je audio-snimak, na kojem se navodno čuo Bagdadi, i to je bio prvi snimak te vrste poslije godinu dana.

Tada se čuo glas koji je apelovao na pripadnike Islamske države da istraju i da nastave da se bore protiv neprijatelja.

Autentičnost snimka nije potvrđena od strane stručnjaka i ne zna se gdje je on načinjen.

Pitanje da li je Bagdadi živ ili mrtav od tada izaziva misteriju i konfuziju. Vjerovalo se da se krije negdje u pustinjskim predjelima oko granice Sirije i Iraka.

El Bagdadi se u javnosti pojavio samo jednom 2014. godine u sjevernom iračkom gradu Mosul.

U međuvremenu nekoliko puta je objavljivano da je moguće da je nastradao u različitim napadima. Prije dvije godine ruski zvaničnici su saopštili da postoji velika mogućnost da je Bagdadi ubijen u ruskim vazdušnim napadima u blizini Rake.

Islamska država izgubila je skoro potpuno teritoriju koju je kontrolisala u Iraku i Siriji od 2014. godine, kada je na njoj proglasila takozvani "kalifat".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније