Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

30. 04. 2019. 23:33 >> 23:31
1

POSLUŠALI TRAMPA

Cijena nafte iznad 72 dolara

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 72 dolara, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp zatražio od Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da povećaju proizvodnju i time ublaže uticaj američkih sankcija Iranu.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,07 dolara, prenosi HRportfolio.

Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 63,21 dolara.

U fokusu naftnih tržišta je poziv Trampa OPEC-u i njegovoj glavnoj izvoznici Saudijskoj Arabiji da snize cijene nafte.

"Nazvao sam OPEC i rekao im da moraju sniziti cijene (benzina). Razgovarao sam sa predstavnicima Saudijske Arabije i drugima o povećanju ponude. Svi su se usaglasili", rekao je Tramp.

Trampova izjava pokrenula je prodaje na tržištu i bar privremeno postavila gornju granicu za cijene koje su od početka godine porasle 40 odsto.

U ovom mjesecu njihov rast je ubrzao nakon što je Tramp pooštrio sankcije Iranu i ukinuo sva izuzeća za velike kupce iranske nafte.

Globalnu ponudu smanjuju i američke sankcije Venecueli, kao i borbe u Libiji koje ugrožavaju tamošnju proizvodnju.

Predstavnik Saxo Banka Ole Hanse, kazao je da je manjak u ponudi zapravo rezultat politički motivisanih poteza.

Prema riječima trgovaca, opreznost se sada preusmjerava na koordinisano smanjenje prozivodnje koje predvodi OPEC na čelu sa Saudijskom Arabijom.

Analitičari banke ING smatraju da će Saudijska Arabija povećati proizvodnju već u maju.

OPEC je saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 72,38 dolara, što znači da je pala 1,66 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније