Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Blic/Objavio: I. P. ]

06. 05. 2019. 07:59 >> 07:59

ZA PET GODINA

Avionske nesreće odnijele 1.500 života

Stravična nesreća u blizini Moskve u kojoj je, nakon požara u avionu život izgubila 41 osoba, samo jedna je u nizu nevjerovatnih avionskih katastrofa koje su se desile tokom posljednjih godina.

Sa ovom, posljednjom nesrećom, broj stradalih u petogodišnjem bilansu narastao je na čak 1.468 ljudi.

U avionu "suhoj superdžet-100" ruske kompanije "Aeroflot" na letu od Moskve ka Murmansku bilo je 78 putnika i članova posade. Prema posljednjim podacima dostupnim istrazi, 37 njih je preživjelo, dok je među stradalima i dvoje djece.

Ubrzo nakon tragedije, na društvenim mrežama pojavili su se snimci aviona u plamenu i gust oblak crnog dima.

Upaljen avion, krici zapomaganja i traganje za preživjelima u pepelu aviona - potresne scene sa mjesta nesrećne u blizini Moskve obišle su svijet i podsjetile na minule nesreće u kojima je veliki broj ljudi izgubio živote.

Etiopijski avion

Etiopijski avion "Boing 737 sa 149 putnika i osam članova posade srušio se šest minuta po polijetanju za Keniju početkom marta ove godine. Niko nije preživio nesreću.

Avion je letio iz Adis Abebe za Najrobi, a pao je na području Bišoftija na 50 kilometara od aerodroma.

Nestao avion sa fudbalerom

Početkom februara nestao je avion u kome su se nalazili fudbaler Emilijano Sala i pilot Dejvid Ibotson, a koji je letio iz Francuske za Kardif, nakon što je 28-godišnji napadač bio u kratkoj posjeti bivšem klubu Nantu, a dva dana pošto je najavljen njegov transfer u Kardif, vrijedan 15 miliona funti.

Nesreća u blizini Moskve - decembar 2018.

U nesreći koja se dogodila u decembru prošle godine ubrzo nakon polijetanja aviona sa moskovskog aerodroma "Domodedovo" poginulo je 71 putnik, kao i jedan član posade.

31. decembar 2017.

U padu aviona u Kostariki stradalo je 10 američkih državljana i dvoje članova posade.

16. januar 2017.

37 osoba poginulo je u padu teretnog aviona "Boing 747-400" turske aviokompanije, koji se srušio nedaleko od aerodroma "Manas" u blizini Biškeka prijestonice Kirgizije.

Kako se navodi u izvještajima svjetskih medija, među stradalima je i četvoro članova posade. Većina stradalih, među kojima šestoro djece, stanovnici su sela na koje se srušio avion pri pokušaju slijetanja po gustoj magli.

7. decembar 2016.

Svih 48 putnika i članova posade aviona pakistanske državne aviokompanije nastradalo je kada se avion srušio na sjeveru zemlje.

19. maj 2016.

Avion "IdžiptEr-a" koji je letio iz Pariza u Egipat srušio se u Mediteransko more i svih 66 putnika i članova posade su poginuli.

19. mart 2016.

Boing 737-800 kompanije "FlajDubaji" srušio se kod Rostova na Donu u Rusiji i u tom udesu je poginulo svih 62 putnika.

24. februar 2016.

Mali avion sa 23 osobe, među kojima i dvoje stranaca, pao je na planini na zapadu Nepala. Na nepristupačan teren poslate su spasilačke ekipe, ali preživjelih nije bilo.

6. februar 2015.

Avion kompanije TransAsia srušio kratko nakon polijetanja iz Tajpeija, pri čemu je poginuo 31 od 58 putnika i članova posade. Snimak udesa pokazao je da je avion preletio put, zakačio taksi i pao u rijeku.

28. decembra 2014.

Avion malezijske kompanije "Er Azija" nestao je rano ujutro sa 162 putnika i članova posade sa radara iznad Javanskog mora, na letu iz indonežanskog grada Surabaje ka Singapuru.

24. jula 2014.

Srušio se avion Er Alžira sa 118 putnika i članova posade. Olupina je pronađena 50 kilometara sjeverno od granice Malija sa Burkinom Faso, u regiji Gosi.

23. jula 2014.

Avion tajvanske aviokompanije "Transejža erlajns" srušio se prilikom slijetanja na aerodrom u arhipelagu Pengu, a u nesreći su poginuli najmanje 50 putnika i članova posade.

17. jula 2014.

Avion kompanije "Malezija erlajnz", "Boing 777", oboren je iznad istoka Ukrajine na letu iz Amsterdama ka Kuala Lumpuru. Poginulo svih 298 putnika i članova posade, većinom Holanđani.

8. marta 2014. - nestanak malezijskog aviona

Avion "Boing 777" Malezija erlajnza nestao je nedugo poslije polijetanja iz Kuala Lumpura za Peking, sa 239 putnika i članova posade i do danas nije pronađen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније