Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

06. 05. 2019. 18:30 >> 18:32
2

UPOZORIO KINU I RUSIJU

Pompeo: SAD će se nadmetati za uticaj na Arktiku

Američka vlada je danas upozorila Rusiju i Kinu da SAD neće trpjeti agresivne poteze u regionu Arktika, koji se s rastom temperatura i topljenjem leda sve više otvara za razvoj i trgovinu.

Državni sekretar Majk Pompeo je u govoru u Finskoj rekao da će se SAD nadmetati za uticaj na Arktiku i suprotstaviti se pokušajima da se taj region učini strateškim zabranom bilo koje zemlje.

Prema njegovim riječima, da bi Arktik ostao miran mora prvladati vladavina prava. Pompeo je napao Rusiju i Kinu zbog, kako je rekao, prakse prinude koja bi destabilizovala "daleki Sjever", ako bi se ponovila.

"Region je postao arena globalne moći i konkurencije i osam arktičkih država moraju da se prilagode toj novoj budućnosti", rekao je Pompeo u govoru dan pred početak sastanka ministara spoljnih poslova Arktičkog savjeta.

On je naveo da je taj savjet nekada mogao da se fokusira samo na nekontroverzna naučna, klimatska i kulturna pitanja, ali da duboke promjene u arktičkom okruženju i strateška rivalstva to više ne omogućavaju.

"Ulazimo u novo doba strateškog angažovanja na Arktiku", izjavio je Pompeo.

Kako je naveo, za SAD to znači jačanje američkog bezbjednosnog i diplomatskog prisustva putem novih vojnih vježbi, ledolomaca i proširenja operacije Obalske straže.

Šef američke diplomatije je posebno označio Kinu koja, za razliku od Rusije, nema teritoriju na Arktiku niti na nju polaže prava.

Kineski pokušaji da se uguraju u regionalne poslove kroz ogromne infrastrutkurne projekte i investicije moraju biti osujećeni, rekao je šef američke diplomatije i odbacio kineske tvrdnje da je Kina "pri-arktička zemlja".

"Postoje samo arktičke i nearktičke države. Ne postoji treća kategorija i drugačije tvrdnje Kini ne daju pravo ni na šta", rekao Pompeo.

On je naveo da su odgovorne kineske investicije na Arktiku dobrodošle, ali da je istorija kineskih agresivnih aktivnosti na drugim mjestima razlog za brigu.

"Obrazac kineskog agresivnog ponašanja na drugim mjestima će pokazati kako će se odnositi prema Arktiku. Da li želimo da se Arktički okean pretvori u novo Južno kinesko more, ispunjeno militarizacijom i sukobljenim teritorijalnim pretenzijama", rekao je Pompeo.

Pompeo je takođe upozorio da bi ruske namjere na Arktiku mogle da se pokažu destabilizirajućim, imajući u vidu veliku kampanju širenja vojnog prisustva.

"Znamo da ruske teritorijalne ambicije mogu postati nasilne. To što je Arktik divlje mjesto ne znači da treba da postane mesto bezakonja", naveo je on.

Uprkos Pompeovim upozorenjima i obrazlaganju američkih stavova, mnogi članovi Arktičkog savjeta i posmatrači su zabrinuti zbog skepticizma prema klimatskim promjenama i ekološkoj politici vlade predsjednika Donalda Trampa. Mnogi od njih se plaše da SAD žele da eksploatišu Arktik ne razmišljajući o posljedicama.

U pripremljenom Pompeovom govoru, koji je imao 2.400 riječi, nijednom nijesu pomenute "klimatske promjene". Umjesto toga se govori o "konstantnom smanjenju morskog leda", ali bez navođenja uzroka, s fokusom na mogućnost koje se otvaraju topljenjem leda.

"Arktički pomorski putevi bi mogli postati Suecki i Panamski kanal 21. vijeka", naveo je on.

Pompeo je Arktik nazvao "granicom mogućnosti i izobilja", s netaknutim rezervama nafte i gasa, uranijuma, minerala, plemenitih metala i dragog kamenja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније