Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

08. 05. 2019. 08:48 >> 08:47

OLABAVILI ZAKONE

Brazilci ubuduće lakše do oružja

Predsjednik Brazila Žair Bolsonaro olabavio je stroge brazilske zakone o posjedovanju oružja, ispunjavajući tako predizborno obećanje da će olakšati Brazilcima da nabave oružje i municiju usljed sve većeg straha od kriminala.

Bolsonaro je juče potpisao predsjednički ukaz okružen poslanicima koji su aplaudirali i prstima gestikulirali pištolje.

Ukaz kojim je izmijenjen zakon o vatrenom oružju iz 2003. "smanjuje birokratiju" na tržištu oružja i otvara brazilsko tržište za vatreno oružje i municiju proizvedene u inostranstvu.

Pun tekst Bolsonarovog ukaza još nije objavljen, ali se u sažetku navodi da vlasnici oružja sada mogu da kupe od 1.000 do 5.000 metaka godišnje, u zavisnosti od dozvole koju imaju, dok je dosadašnja količina bila 50 metaka godišnje. Pripadnicima vojske nižeg ranga se dozvoljava da nose oružje nakon 10 godina provedenih u službi.

"Javna bezbjednost počinje u vašem domu", rekao je Bolsonaro, ekstremni desničar i nekadašnji vojni oficir koji je oštriju borbu protiv kriminala stavio u središte svoje izborne kampanje. Brazil je prvi na svijetu po broju ubistava.

Da bi posjedovali oružje, građani Brazila moraju ispuniti niz preduslova, među kojima su psihološka procjena i kurs iz bezbjednosti.

Bolsonaro je dvije nedjelje pošto je u januaru postao predsjednik potpisao ukaz kojim je ukinut uslov da oni koji žele da nabave oružje moraju formalno opravdati svoju želju u federalnoj policiji, što je bio korak koji je mnoge sprječavao da legalno dođu do vatrenog oružja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније