Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

08. 05. 2019. 23:32   >>  23:32

PALESTINSKI EKSTREMISTI PORUČILI

Posljednji sukobi samo vježba za novi rat protiv Izraela

Generalni sekretar palestinske ekstremističke organizacije Islamski džihad Ziad al-Nakhaleh izjavio je da se planira novi rat protiv Izraela u narednim mjesecima, nakon što je u ponedjeljak stupio na snagu prekid vatre poslije dva dana nakrvavijih sukoba između dvije strane od rata 2014. godine.

"Posljednja eskalacija je bila samo vježba bojevom municijom za veliku kampanju koja dolazi", rekao je lider te organizacije koja ima podršku Irana u intervjuu za medij al-Majadin povezan s libanskim Hezbolahom, kako prenose danas izraelski mediji.

Nakhaleh je naveo da su Islamski džihad i Hamas, koji vlada Gazom i poziva u svojoj povelji na uništenje Izraela, odlučili da izazovu najnoviji sukob dok su predstavnici te dvije organizacije u Egiptu pregovarali o primirju s Izraelom.

On je objasnio da je u dogovoru s Hamasom donijeta odluka da se puca na izraelske vojnike u petak u znak odmazde za ubijanje demostranata u masovnim demonstracijama kraj granice.

Te demontracije protiv izraelske i egipatske blokade Gaze se održavaju jednom nedjeljno već više od godinu dana. Egipćanima se nije svidjela činjenica da se napad na vojnike desio za vrijeme razgovora u Kairu.

Osvrćući se na eskalaciju nasilja započetu u subotu baražnom raketnom vatrom iz Gaze, lider Islamskog džihada je rekao da bi "bilo moguće bombardovati Tel Aviv" da je sukob trajao još nekoliko sati.

Tokom dva dana palestinski ekstremisti su ispalili skoro 700 raketa i minobacačkih pojektila na Izrael, ubivši četvoricu civila.

U odgovoru na raketiranje izraelska vojska je izvela više od 300 udara sa kopna i iz vazduha, uključujući ciljano ubistvo operativca za koga je rekla da je transferisao novac iz Irana ekstremističkim organizacijama u Gazi.

Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji je navelo da je u izraelskim udarima poginulo 29 Palestinaca, među njima dvije trudne žene i dvije bebe.

Izrael tvrdi da su jedna trudnica i beba poginule zbog greške u ispaljivanju rakete iz Gaze i da je vojska ciljala samo ekstremiste i terorističke mete.

Najmanje 11 poginulih bili su članovi ekstremističkih organizacija, među njima osam iz Islamskog džihada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније