Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug; Objavila: M.M ]

09. 05. 2019. 18:22   >>  18:17

MOGERINI LIDERIMA ZB

Evropska budućnost treba da bude prioritet

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je, dolazeći na samit EU u Sibiu, lidere zemalja članica da kao prioritet razmotre pitanje budućnosti Zapadnog Balkana u Uniji.

”Vjerujem da lideri i danas i u budućim godinama moraju da razmotre budućnost Balkana u EU kao prioritet. To je i pitanje našeg ekonomskog prosperiteta kao i bezbjednosti regiona i cijele EU”, poručila je Mogerini.

Ona je rekla da donosi specijalnu poruku sa sastanka sa liderima Zapadnog Balkana - da proces EU integracije ima tako veliku podršku u zemljama regiona "da lideri (EU) danas i narednih godine treba da razmotre budućnost Balkana u EU".

"Donosim vam poruku direktno iz Tirane: podrška EU je oko 90 odsto. To je kapital koji moramo da sačuvamo u budućnosti", istakla je Mogerini, saopštila je Spoljnopolitička služba EU.

Visoka predstavnica EU istakla je i da će se danas sa liderima EU razmatrati odgovornost koju Unija ima u svijetu.

"Naši partneri u regionu i globalno vide EU kao ključnog igrača na koga se oslanjaju", ocijenila je Mogerini ukazujući da Unija mora više da se posveti jačanju svoje globalne uloge "u trenutku kada svijetu treba liderstvo EU oko tako mnogo različitih pitanja".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније