Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 05. 2019. 17:09   >>  17:08 1

IRAN DA GA POŠTUJE

Makron: Nuklearni sporazum se mora spasiti

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas da se nuklearni sporazum sa Iranom mora spasiti i da potpisnici sporazuma treba da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da ga Iran poštuje.

Makron je rekao novinarima da Iran mora ostati u ovom sporazumu i da mora da se učini sve što je moguće kako bi se to osiguralo.

Govoreći uoči Samita EU u Rumuniji, Makron je pohvalio sporazum iz 2015. godine kojim se suzbijaju iranske nuklearne ambicije kao "dobar sporazum".

On je međutim rekao da bi to trebalo da bude upotpunjeno drugim sporazumima koji regulišu iranski razvoj raketa i njegovu potencijalno destabilizujuću ulogu na Bliskom istoku.

Usred žestoke retorike iz Teherana i Vašingtona u posljednjih nekoliko dana, Makron je pozvao potpisnike sporazuma da "ne upadnu u bilo kakvu eskalaciju" i da "zajednički nadgledaju" kolektivnu sigurnost.

Iran je Evropskoj uniji dao dva mjeseca da nađu način da ukinu izolaciju iranskog naftnog i bankarskog sektora nastalu kao posljedica američkih sankcija poslije čega je upozorio da će prestati da primjenjuje neke odredbe iz sporazuma.

Predsjednik Irana Hasan Rohani rekao je juče da će Teheran prestati da izvozi višak uranijuma i teške vode iz procesa obogaćivanja uranijuma, kako predviđa sporazum. Dodao je da će Iran za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum ako svjetske sile ne dogovore nove uslove za nuklearni sporazum.

Iran je 2015. postigao sporazum o svom nuklearnom programu sa šest velikih sila, a to su SAD, Njemačka, Kina, Francuska, Velika Britanija i Rusija. SAD su prije godinu dana istupile iz tog sporazuma, a od prvog maja ukinuli su i izuzeća od zabrane kupovine iranske nafte za neke zemlje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније