Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

09. 05. 2019. 16:03   >>  16:03

BEZ BRITANIJE

Lideri EU sastavili spisak deset zajedničkih obaveza

Čelnici 27 zemalja koje ostaju u EU poslije izlaska Velike Britanije potpisali su danas u rumunskom gradu Sibinju deklaraciju o budućnosti Evrope, obavezujući se da će ostati ujedinjeni pred svim izazovima i da će štititi građane.

"Ujedinjeni smo jači", napisali su šefovi evropskih vlada i država u tekstu u kome se nabraja deset obaveza za EU.

Prva od njih je odbrana jedinstvene Evrope, "na istoku i na zapadu, na sjeveru i jugu", ali takođe jedinstva kroz dobro i zlo u "duhu solidarnosti".

Evropska dvadesetsedmorica se takođe obavezuje da će "štititi" evropski način života, "demokratiju i vladavinu prava" i da će poštovati "princip jednakosti".

Oni su naveli da žele da smanje postojeće razlike među njima i da sačuvaju budućnost evropskih generacija i da štite "građane".

Takođe su izrazili ambiciju da EU postane vodeći akter na svjetskoj sceni, posebno u trgovinskim i ekološkim pitanjima.

Oni su se okupili u Sibinju bez britanske premijerke Tereze Mej na neformalnom samitu EU gdje se neće govoriti o Bregzitu.

Tokom popodneva treba da razmatraju stratešku agendu za narednih pet godina.

Sastanak se simbolično održava 9. maj koji se obilježava kao Dan Evrope. To je godišnjica deklaracije Francuza Roberta Šumana iz 1950. godine u kojoj je predloženo stvaranje Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteče današnje EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније