Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92; Objavila: M.M ]

11. 05. 2019. 13:58 >> 14:00

ZBOG MOGUĆE IZMJENE ZAKONA

Tuča u parlamentu Hongkonga

U parlamentu Hongkonga izbila je tuča zbog planiranih zakonskih izmjena prema kojima će osumnjičenima suditi u matičnoj Kini. Epilog je nekoliko povrijeđenih poslanika, a jedan je prebačen u bolnicu.

 

Tenzije sa početka sednice u parlamentu Hongkonga završile su se tučom, političari su počeli da psuju i skaču na stolove, a neki su pokušavali da se domognu mikrofona, prenio je BBC. 

Prodemokratski poslanik Geri Fan je izveden na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao sa povredom ruke.

Kritičari smatraju da bi predloženim izmjenama zakona o izručenju bila smanjena sloboda Hongkonga, dok sa druge strane vlasti tvrde da su izmjene neophodne radi izručenja osumnjičenog za ubistvo na Tajvanu.

Kako podsjeća BBC, Hongkong i dalje ima odvojen pravni sistem od matične Kine.

Peking je 1997. godine vratio kontrolu nad Hongkongom, nekadašnjom britanskom kolonijom, uz uslov da će toj teritoriji omogućiti "veću autonomiju, osim u pitanjima spoljne politike i politike odbrane".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније