Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

14. 05. 2019. 20:10   >>  20:11 4

NA SASTANKU SA LAVROVIM

Pompeo: Tramp riješen da poboljša odnose sa Rusijom

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas kada je primio svog američkog kolegu Majka Pompea u Sočiju, da je vrijeme da Rusija i SAD formiraju "odgovornije" odnose da bi se izašlo iz sadašnje situacije.

"Vrijeme je da počnemo da gradimo novi model kako Rusija i SAD vide jedni druge. Mi smo spremni za to", rekao je Lavrov na početku razgovora sa američkim državnim sekretarom, prenosi Frans pres.

Pompeo je iznio uvjeravanja da je američki predsjednik Donald Tramp "riješen da poboljša" vrlo napete odnose između SAD i Rusije.

"Danas sam ovde, jer je predsjednik Tramp riješen da poboljša ove odnose", rekao je Pompeo na početku razgovora sa Lavrovom u Sočiju, koji je prenosila televizija.

Pompeo je rekao da obije zemlje žele da zaštite svoje interese, ali da postoje oblasti za uzajamno korisnu saradnju, uključujući i borbu protiv terorizma.

Američki šef diplomatije je rekao da poboljšani odnosi, narušeni ruskim pripajanjem Krima 2014, navodnim ruskim miješanjem u američke izbore 2016. i američkim sankcijama protiv Rusije, mogu biti dobri ne samo za njihove dvije zemlje, nego i za čitav svijet, prenosi agencija AP.

Lavrov je rekao da se nada da će razgovor sa Pompeom doprinijeti da se uklone "sumnje i predrasude sa obije strane" i da će pomoći da se resetuju narušene veze između dvije zemlje.

Lavrov je na početku sastanka dodao da nategnuti odnosi između Rusije i SAD škode ne samo bezbjednosti dvije zemlje, već zabrinjavaju cijelu međunarodnu zajednicu.

On je rekao da je Moskva spremna da radi sa Vašingtonom na nizu pitanja uključujući u borbu protiv terorizma i regionalnih sukoba.

"Vrijeme je da počne da se gradi novi konstruktivan okvir, kako SAD i Rusija vide jedna drugu", rekao je Lavrov.

Kako navodi Frans pres razgovori između Lavrova i Pompea su razgovori na najvišem nivou između Rusa i Amerikanaca od samita u Helsinkiju u julu prošle godine kada su se sastali ruski predsjednik Vladimir Putin i predsjednik SAD Donald Tramp.

Pompeo će danas u Sočiju poslije razgovora sa Lavrovim razgovarati i sa presjednikom Rusije Vladimirom Putinom o nizu tema od kojih je na vrhu liste kontrola naoružanja.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније