Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

15. 05. 2019. 08:07   >>  08:07

PREDAJA VLASTI CIVILIMA

Dogovor u Sudanu, trogodišnja tranzicija

Sudanska vojska je danas saopštila da je s predstavnicima opozicije dogovorila trogodišnji tranzicioni period tokom kog će biti izvršene pripreme za predaju vlasti civilima.

Navedeno je i da će sastav Suverenog savjeta i vlade biti odlučen u naredna 24 sata.

"Dogovorili smo trogodišnji prelazni period", rekao je general Jaser Ata, član Vojnog savjeta koji vlada Sudanom od zbacivanja predsjednika Omara al-Bašira 11. aprila.

Demonstranti su do sada tražili da tranzicija traje četiri godine, dok je vojska željela da je skrati na dvije godine.

Prema riječima generala Ate, prvih šest mjeseci prelaznog perioda će biti posvećeno sklapanju mirovnih sporazuma s pobunjeničkim pokretima na zapadu i jugu Sudana.

Takođe, naveo je Ata, dogovoreni su i ovlašćenja i nadležnosti budućeg parlamenta.

Još nije odlučeno kakav će biti sastav Suverenog savjeta, tijela koje će imati najvišu vlast u Sudanu do potpune predaje vlasti civilima. I vojska i opozicija želje da imaju većinu u tom tijelu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније