Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

16. 05. 2019. 10:36   >>  10:43 2

U AMERIČKOJ DRŽAVI NOVI ZAKON

Abortus zabranjen, kazne i do 99 godina zatvora

Guvernerka američke države Alabame potpisala je zakon o abortusu, najstroži o tom pitanju u SAD kojim vršenje abortusa postaje krivično djelo u skoro svim slučajevima.

"Za mnoge koji podržavaju ovaj predlog zakona, on je moćan testament dubokog uvjerenja ljudi u Alabami da je svaki život dragocen i da je svaki život sveti poklon od boga", rekla je guvernerka Kej Ajvi u saopštenju objavljenom sinoć.

Zakonodavci u jugoistočnoj američkoj saveznoj državi usvojili su zakonski predlog u utorak, čime su pokrenuli pravnu bitku o mjeri, koja je sada postala najstrožiji zakon o abortusu u SAD.

Pristalice zakona žele da daju konzervativcima u Vrhovnom sudu SAD šansu da ukinu prava na abortus za cijelu zemlju, ali demokrate i borci za prava na abortus kritikovali su zakon kao šamar za žene glasače.

Senat Alabame u kojem većinu čine republikanci, glasao je sa 25 glasova za i šest protiv, da se izvođenje abortusa u bilo kojem stadijumu trudnoće proglasi prekšajem kažnjivim sa do 99 godina ili doživotnim zatvorom, za onog koji ga sprovodi, iako žene koje bi tražile ili se podvrgle abortusu, ne bi bile kažnjene. Jedini izuzetak bi bilo ukoliko je zdravlje žene ozbiljno ugroženo.

Senatori su odbacili pokušaj da se u zakonski predlog doda izuzetak za slučaj silovanja ili incesta.

Zabrana će stupiti na snagu za šest mjeseci, ali se očekuje da će protiv nje biti podnijeta tužba da se spriječi zaustavljanje pristupa abortusu.

Oni koji podržavaju zakon kažu da je on napisan tako da pokrene zakonsku proceduru, koja bi mogla da dovede do toga da Vrhovni sud SAD ukine istorijsku odluku iz 1973. godine, takozvana odluka Rou protiv Vejda, kojom je na federalnom nivou u SAD legalizovan abortus. Oni se nadaju da će ovim podstaći da Vrhovni sud SAD ponovo razmatra pravo na abortus.

Guvernerka Ajvi je priznala da zakon kratkoročno neće moći da bude primijenjen. Čak i oni koji podržavaju zakon kažu da očekuju da će biti blokiran u nižim sudovima, dok se budu borili do Vrhovnog suda.

Ohrabreni novim konzervativnim sudijama koji su ušli u Vrhovni sud SAD, protivnici abortusa u više američkih država pokušavaju da ospore dozvolu za abortus koja važi za cijelu zemlju. Američke države Kentaki, Misisipi, Ohajo i Džordžija nedavno su odobrile zabranu abortusa od trenutka kada se čuje otkucaj srca fetusa, što može da se desi oko šeste nedjelje trudnoće. Zakon u Alabami ide dalje i zabranjuje abortus potpuno.

Borci za prava na abortus su najavili da će brzo krenuti sa tužbama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније