Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1, Objavila: J.B.Č. ]

17. 05. 2019. 08:45 >> 08:46

U 103. GODINI

Preminuo projektant staklene piramide u Luvru

Američki arhitekta kineskog porekla Jo Ming Pej preminuo je u 103. godini, objavio je Njujork Tajms, a njegov moderni dizajn i istaknuti projekti, poput staklene piramide muzeja Luvr u Parizu, učinili su ga jednim od najpoznatijih i najplodonosnijih arhitekata 20. vijeka.

Jo Ming Pej, sin istaknutog bankara u Kini, napustio je svoju domovinu 1935. godine, preseljenjem u SAD, studirao je arhitekturu na MIT i Harvardu, a 1955. godine u Njujorku osniva svoju firmu.

Muzeji, opštinske zgrade, hoteli, škole i drugi objekti koje je Pej projektovao širom svijeta pokazuju preciznu geometriju i apstraktan kvalitet, uz poštovanje prema svjetlu, uglavnom uz korišćenje kamena, betona, čelika i stakla, piše Rojters.

Obnova muzeja Louvre, čiji djelovi datiraju iz 12. vijeka, pokazao se kao njegov najkontroverzniji rad, a za taj posao angažovao ga je francuski predsjednik Fransoa Miteran. Pej je tako na ulazu u taj poznati muzej projektovao staklenu piramidu, s tri manje piramide u blizini, što je predstavljalo upečatljiv kontrast postojećim objektima Luvra u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, neki su tamošnji mediji takvo rješenje opisali i kako "dodatak Diznilendu", dok je i sam Pej priznao da je Luvr nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pej je i u nekim ostalim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rock and rolla u Klivlendu.

Ostali značajni radovi uključuju i projektovanje biblioeke John F. Kennedy u Dorčesteru u Bostonu, Nacionalni centar za atmosferska istraživanja u Bolderu u američkoj saveznoj državi Kolorado, istočno krilo Nacionalne umjetničke galerije u Vašingtonu, te gradske skupštine u Dalasu, piše Rojters.

Pej je 1983. godine osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Pricker, a osvojenih 100.000 dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele studirati u SAD.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније