Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ Objavio: O.Z. ]

20. 05. 2019. 22:26   >>  22:26

USRED TENZIJA

Iran učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma

Iran je učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma usred tenzija sa SAD oko međunarodnog nuklearnog sporazuma, javile su danas iranske agencije Fars i Tasnim, nedugo pošto je američki predsjednik Donald Tramp upozorio Teheran da će se suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zaprijeti Vašingtonu.

Agencije su navele da je riječ o proizvodnji uranijuma obogaćenog samo do granice od 3,67 odsto, postavljene međunarodnom nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015.

Međutim, četvorostruko povećanje proizvodnje značilo bi da će Iran uskoro probiti ograničenja zaliha postavljena tim sporazumom koji su šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, i Evropska unija, postigli s Teheranom. Iran je tada pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Današnji potez Teherana uslijedio je poslije više dana povećanih tenzija izmedju SAD i Irana, podstaknutih odlukom Vašingtona da pošalje bombardere i grupu nosača aviona u Persijski zaliv zbog navodne, još uvijek neprecizirane prijetnje Irana.

Od početka maja je bilo više manifestacija tenzija. Zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata objavili da su četiri naftna tankera oštećena sabotažom u Omanskom zalivu, jemenski pobunjenici koje Iran podržava izveli su napad dronom na naftovod u Saudijskoj Arabiji, a američke diplomate su ponovile upozorenje da bi Iran mogao da napadne putničke avione usljed pogrešne procjene, što je Teheran odbacio.

Sve te tenzije kulminacija su Trampove odluke od prije godinu dana da SAD napuste međunarodni nuklearni sporazum i Teheranu obnove sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije. Iako i Vašington i Teheran navode da ne žele rat, mnogi brinu da bi situacija mogla da izmakne kontroli.

O četvorostrukom povećanju proizvodnje slabo obogaćenog uranijuma i Fars i Tasnim su izvijestili citirajući portparola iranske nuklearne agencije Beruza Kamalvandija. On je kazao da povećanje proizvodnje uranijuma obogaćenog 3,67 odsto ne znači da je Iran povećao broj centrifuga koje ima u upotrebi, što je takođe definisano nuklearnim sporazumom.

Kamalvandi je dodao da će Iran "za nekoliko nedjelja" dostići granicu od 300 kilograma slabo obogaćenog uranijuma, koju postavlja međunarodni nuklearni sporazum.

On je naveo i da je Iran o svojoj odluci obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). Ta agenija UN za sada nije komentarisala potez Teherana.

Jutrošnja Trampova poruka na Tviteru da će se Iran suočiti sa "zvaničnim krajem" ako ponovo zaprijeti Vašingtonu uslijedila je nekoliko sati pošto je raketa pala u Zelenu zonu Bagdada, na oko kilometar i po od Ambasade SAD. U tom raketnom napadu nije bilo povrijeđenih. Iračka vojska je navela da je raketa vjeovatno ispaljena iz istočnog dijela Bagdada, gdje djeluju šiitske jedinice koje imaju podršku Irana.

"Ako Iran želi da ratuje, to će biti zvaničan kraj Irana. Nemojte ponovo prijetiti SAD", naveo je Tramp na Tviteru.

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif odgovorio je na Tviteru da je Tramp bio "isprovociran" da pošalje "genocidne opaske".

"Tramp se nada da će postići ono što Aleksandar Veliki, Džingis Kan i drugi agresori nijesu uspjeli. Iranci su milenijumima ostali uspravni dok agresora više nema", naveo je Zarif.

On je tvit završio upozorenjem "Nikad ne prijeti Irancima" i porukom "Pokušaj s poštovanjem - djeluje".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније