Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

22. 05. 2019. 08:01 >> 08:01
1

MERKEL I MAKRON

"Vrijeme je za okončanje sukoba u Ukrajini"

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemačka kancelarka Angela Merkel zatražili su od ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija "učini neophodne gestove za stvaranje povoljnih uslova za dijalog" u istočnoj Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

Dvoje evropskih lidera je navelo "da je došao trenutak da se napravi izbor da se okonča sukob na istoku Ukrajine, koji otežava odnose Rusije i EU", navodi se u jučerašnjem saopštenju povodom telefonskog razgovora tri lidera.

Putin, Merkel i Makron su razgovarali dan poslije stupanja Volodimira Zelenskog na funkciju predsjednika Ukrajine.

Zelenski je naslijedio sukob s proruskim pobunjenicima u kom je tokom pet godina život izgubilo skoro 13.000 ljudi, a Ukrajina izgubila kontrolu nad rudarskom i industrijskom bazom Donbasa i dijelom granice s Rusijom.

Kijev i zapad optužuju Rusiju da pruža vojnu podršku pobunjenicima, što Moskva negira.

Sporazumi iz Minska, potpisani početkom 2015. uz posredovanje Pariza, Berlina i Moskve, omogućili su smanjenje intenziteta borbi, ali nijesu okončali sukobe niti donijeli političko rješenje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније