Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 09. 2013. 09:24 >> 11:33
3

ZELENO SVIJETLO

SAD: Odobren nacrt, 60 dana napada

Lideri spoljnopolitičkog Odbora američkog Senata postigli su dogovor o nacrtu odobrenja primjene vojne sile protiv Sirije.

Tako je otvoren put za glasanje o tom nacrtu na sastanku Odbora u srijedu. Ako nacrt odobrenja usvoji Odbor, on će poslije toga biti poslat Senatu na glasanje 9. septembra.

Predstavnički dom takođe mora da usvoji sopstvenu verziju vojnog odobrenja, nakon toga bi se uskladile verzije oba doma parlamenta i predate Obami na potpisivanje.

U nacrtu ograničenog odobrenja vojne sile Odbora Senata, u koji je uvid imao Rojters, ustanovljen je limit od 60 dana za američku vojnu akciju u Siriji, uz mogućnost produženja za 30 dana, a u zavisnosti od situacije. 

Obama je, podseća AP, najavio da će tražiti odobrenje za vojne napade na Siriju zbog napada za koji SAD tvrde da je u njemu korišćen bojni otrov sarin i da je poginulo najmanje 1.429 civila. 

Ta odluka priprema teren za najvažnije glasanje o spoljnoj politici u Kongresu od rata u Iraku, a glasanje bi moglo biti održano kada se poslanici vrate sa ljetnje pauze, koja treba da se završi 9. septembra, navodi američka novinska agencija. 

Prema kompromisnom sporazumu koji su postigli predsjedavajući Odbora za međunarodne odnose u američkom Senatu Robert Menendez (demokrata) i republikanski senator Bob Korker, u nacrt je uvrštena odredba o zabrani kopnene ofanzive na Siriju. 


U nacrtu se traži od Obame da se konsultuje sa odborima za spoljne poslove i Senata i Predstavničkog doma i podnese strategiju za pregovaranje o političkom rješenju sirijskog konflikta, uključujući sve oblike pomoći pobunjenicima koji se bore protiv sirijskog režima. 

Taj uslov je tražilo nekoliko senatora, među njima i uticajni republikanac Džon Mekejn. 

Ukoliko Obama želi da produži odobrenje vojne intervencije, on za to može jednokratno tražiti još 30 dana i to u roku ne kasnije od pet dana prije isticanja prvobitnog roka od 60 dana. 

"Zajedno smo zauzeli pravac akcije koja odobrava predsjedniku da može da angažuje snage kao odgovor na zločinačku upotrebu hemijskog oružja u Siriji protiv sopstvenog naroda. Odobrenje je ograničeno vremenski i garantuje da oružene snage SAD neće biti angažovane u kopnenoj ofanzivi u Siriji", naveo je Menendez u saopštenju. 

Odbor Predstavničkog doma za oružane snage danas će održati sastanak na kojem će učestvovati državni sekretar Džon Keri, sekretar za odbranu Čak Hejgel i šef združenog štaba general Martin Dempsi. Sva trojica su govorili i juče pred Odborom za spoljne poslove Senata.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније