Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

27. 05. 2019. 09:10   >>  09:11 2

TRAMP NAJAVIO

Japan će kupiti 105 ratnih aviona od SAD

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da Japan planira da kupi 105 ratnih aviona iz SAD-a.

Kako navode svjetski mediji, "Zemlja izlazećeg sunca" imala bi najveću flotu najmodernijih američkih aviona F-35.

"Sjedinjene Države podržavaju napore Japana da poboljša svoje odbrambene sposobnosti, a posljednjih mjeseci smo im poslali veliku količinu vojne opreme", rekao je Tramp na konferenciji za novinare, najavljujući namjeru Japana da kupi 105 novih aviona F-35.

Podsjećamo, 29. marta Japanske snage za samoodbranu (JASDF) objavile su da je prva pošiljka F-35A, koja čini dio 302. taktičke borbene eskadrile službe, postigla status početne operativne sposobnosti (IOC).

Japanska vlada prvi put je izdala nalog za 42 F-35A u decembru 2011. godine. Ipak decembra 2018. godine, postojeća narudžbina je dopunjena.

Tada je objavljeno da će Tokio dodati još 63 F-35A i 42 F-35B varijante, pored već postavljenog zahtjeva za 42 F-35A.

Japan i Sjedinjene Države imaju dugu istoriju saradnje. Naročito, sarađuju u vojnoj sferi, sa oko 50.000 američkih vojnika raspoređenih širom ostrvske nacije.

Tramp sa suprugom Melanijom nalazi se u radnoj posjeti Japanu.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније