Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

30. 05. 2019. 23:09   >>  23:10

NOVO ROČIŠTE 12. JUNA

Asanž bolestan, odloženo ročište o izručenju

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž nije mogao putem video linka da učestvuje na današnjem ročištu u sudu u Vestminsteru zbog lošeg zdravlja.

U sudu u Vestminsteru trebalo je danas da se razmatra zahtjev SAD-a za izručenje Asanža zbog kršenja zakona o špijunaži. Novo ročište biće održano 12. juna.

Asanž se nalazi u zatvoru u Belmaršu gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine u Britaniji dok se borio protiv izručenja SAD koje ga optužuju da je prekršio Zakon o špijunaži objavljivanjem tajnih dokumenata sa imenima povjerljivih vojnih i diplomatskih izvora.

Švedska ga takođe traži zbog navodnog silovanja.

Sudija Ema Arbutnot rekla je da detaljnije saslušanje o ekstradiciji zakazano za 12. jun možda bude pomjereno u sud blizu zatvora Belmarš da bi bilo zgodnije.

Vikiliks je saopštio da su vrlo zabrinuti zbog Asanžovog zdravlja, navodeći da je prebačen u zatvorsku bolnicu.

Tridesetak Asanžovih pristalica okupilo se danas ispred suda noseći maske sa njegovim likom i plakate na kojima između ostalog piše "Nema izručenja" i "Sloboda izražavanja".

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. Sjedinjene Države zatražile su izručenje Asanža koji se suočava s ukupno 18 tačaka američke optužnice i sa višedecenijskom kaznom zatvora ukoliko bude osuđen.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније