Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

31. 05. 2019. 08:23   >>  08:23

NEZADOVOLJAN PREGOVORIMA SA SAD

Kim Džong Un pogubio pet službenika

Sjeverna Koreja pogubila je petoricu službenika ministarstva vanjskih poslova koji su učestvovali u pripremama za neuspjeli sastanak Kim Džong Una i Donalda Trampa u Hanoju u februaru. Prevodilac završio u logoru.

Ubijeni su specijalni sjevernokorejski izaslanik za SAD Kim Hjok-Čol te još četvorica muškaraca. Kako javlja Rojters, šef organizacijskog odbora samita Kim Džong-Čol poslan je u radni logor i na "ideološko obrazovanje". Pogubljena petorka bila je optužena za špijunažu u korist SAD-a.

Podsjetimo, sastanak dvojice lidera u Hanoiju u Vijetnamu najavljivao se kao veliki iskorak u nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, ali prvog dana naprasno je prekinut zbog potpunog razilaženja u stajalištima dviju strana.

"Protiv Kim Hjok-Čola provedena je istraga, nakon čega je pogubljen na vojnom aerodromu Mirimu, a isto se dogodilo i četvorici službenika ministarstva vanjskih poslova. Ubijeni su u martu", naveo je neimenovani izvor južnokorejskog lista Čosun Ilboa.

U logoru je završila i Kimova lična prevoditeljica Ksin Hje-Džong, koja je s njim bila u Hanoiju. Navodno je "krucijalno pogriješila prilikom prevođenja" i tako naštetila autoritetu sjevernokorejskog vođe.

Kim je navodno nezadovoljan i ulogom svoje sestre Kim Džo Jong, koja je u Hanoju s njim doputovala kao lična asistentica. Ona do daljnjega ne obavlja nikakve dužnosti, no zasad još nema informacija je li joj život ugrožen.

Kim je SAD-u postavio rok do kraja godine da pokaže veću fleksibilnost nakon što njihov neuspjeli drugi samit u Hanoju nije rezultirao dogovorom o okončanju nuklearnog programa Sjeverne Koreje u zamjenu za ublažavanje sankcija. Tramp i američki državni sekretar Majk Pompeo ignorisali su taj rok pozvavši Kima da izvrši svoje obećanje o denuklearizaciji.

Zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Čoe Son Hui izdvojila je Pompeov intervju za CBS u kojemu je rekao da će SAD možda trebati "promijeniti put" ako pregovori propadnu.

"Promjena puta nije privilegija samo SAD-a, nego bi to mogao biti i naš potez ako tako odlučimo", rekla je Čoe, prema navodima sjevernokorejske agencije KCNA.

Tramp je prije pet dana na Tviteru objavio kako i dalje vjeruje Kimu, uprkos zastoju pregovora u nuklearnom programu i nedavnom ispitivanju oružja Pjongjanga.

"Sjeverna Koreja je lansirala nekoliko komada manjeg oružja, što je uznemirilo neke u mojoj zemlji i drugdje, ali ne i mene", napisao je Tramp za vrijeme posjete Japanu.

"Vjerujem predsjedniku Kimu da će održati obećanje koje mi je dao", dodao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније