Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

31. 05. 2019. 12:30 >> 12:35

ISTRAŽITELJ UN-A

Asanž je pretrpio "psihološku torturu"

Džulijan Asanž pretrpio je "psihološku torturu" klevetničkim kampanjama medija, sudija i visokih političkih ličnosti, izjavio istražitelj za ljudska prava UN-a.

Istražitelj Nils Melcer, koji je 9. maja posjetio osnivača Vikiliksa u londonskom zatvoru s visokim mjerama bezbjednosti, izrazio je zabrinutost zbog novih krivičnih prijava SAD-a protiv njega i ponovio poziv Velikoj Britaniji da ga ne izruči.

Asanž je juče bio previše bolestan da bi se pojavio putem video linka iz britanskog zatvora na saslušanju po zahtjevu SAD-a za izručenje, izjavio je za Rojters njegov advokat Geret Pirs. On se nalazi u zdravstvenom odjeljenju.

"Gospodin Asanž je namjerno izložen, u periodu od nekoliko godina, progresivno teškim oblicima okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, što su kumulativni efekti koji se mogu opisati samo kao psihološka tortura", naveo je Melcer u saopštenju.

Švajcarski profesor prava, nezavisni ekspert, bio je u pratnji dvojice medicinskih stručnjaka specijalizovanih za ispitivanje potencijalnih žrtava torture i drugih oblika zlostavljanja, navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali sa Asanžom privatno i sproveli "detaljnu medicinsku procjenu".

"Bilo je očigledno da su na zdravstveno stanje gospodina Asangža ozbiljno uticali ekstremno neprijateljsko i proizvoljno okruženje kome je bio izložen dugi niz godina", rekao je Melcer.

Prema njegovim riječima, pored fizičkih oboljenja, Asanž je pokazao sve simptome tipične za produženo izlaganje psihološkom mučenju, uključujući i ekstremni stres, hroničnu anksioznost i intenzivne psihološke traume.

Asanž se trenutno nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije. SAD ga optužuju da je objavljivanjem tajnih dokumenata koji sadrže imena povjerljivih vojnih i diplomatskih izvora prekršio Zakon o špijunaži. Švedska ga traži zbog optužbi za navodno silovanje. Obje zemlje traže njegovo izručenje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније