Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

01. 06. 2019. 10:03   >>  10:03 1

DOMINIRANJE REGIONOM

SAD pozvale Kinu da poštuje suverenitet drugih zemalja

SAD su pozvale Kinu da "prestane s narušavanjem suvereniteta drugih zemalja" i najavile značajne investicije u narednih pet godina, kako bi zadržale vojnu nadmoć u regionu.

"Kina može i treba da ima saradnju s ostatkom regiona. Ali postupci koji narušavaju suverenitet drugih zemalja i izazivaju nepovjerenje u kineske namjere moraju prestati", rekao je vršilac dužnosti ministra odbrane SAD-a Patrik Šenahen u obraćanju na bezbjednosnom forumu u Singapuru.

Šenahen je naveo da Vašington ne želi sukobe "ali da zna da je posjedovanje kapaciteta da pobijedi u ratu najbolji način da ga izbegne".

SAD optužuju Kinu za militarizaciju više ostrva u Južnom kineskom moru na koja prava polažu i druge države u regionu. Vašington redovno izvodi operacije vezane za "slobodu plovidbe" na Pacifiku, šaljući avione da lete međunarodnim vazdušnim prostorom, a ratne brodove da plove nedaleko od spornih ostrva, što uvijek izaziva bijes Pekinga.

"Kada zemlja da obećanje i ne ispuni ga, morate biti oprezni. Kada ista zemlja ne ispuni nijedno obećanje, morate biti zaista oprezni", izjavio je Šenahen, aludirajući na obećanje kineskog predsjednika Si Đinpinga dato tadašnjem američkom predsJedniku Baraku Obami, da neće militarizovati kineska ostrva u Južnom kineskom moru.

Među drugim rizicima po bezbjednost regiona, šef Pentagona je izdvojio Sjevernu Koreju koja je "i dalje izuzetna prijetnja i traži stalnu budnost".

"Nijedna zemlja ne može, i ne treba, da dominira Indo-pacifičkim regionom. U našem interesu je da svi sarađuju radi zajedničke budućnosti, bolje budućnosti koju niko od nas ne bi mogao da postigne sam", naveo je Šenahen.

On je naveo da zbog toga budžet Pentagona, koji Kongres tek treba da odobri, predviđa 104 milijarde dolara za istraživanja i razvoj.

Šenahen je najavio "velike investicije" u narednih pet godina da bi "indo-pacifički region bio stabilan i bezbjedan", prije svega u protivraketnu odbranu, oblast u koju je Peking posljednjih godina mnogo uložio.

"Indo-pacifički region je za nas prioritetan. Mi investiramo u region. Investiramo u vas i s vama", rekao je on.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније