Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

01. 06. 2019. 23:08 >> 23:08
1

FRANCUSKA

Demonstriralo nekoliko hiljada Žutih prsluka

U vidljivo manjem broju nego prije, nekoliko hiljada pristalica pokreta "Žutih prsluka" demonstriralo je danas mirno u Francuskoj 29. uzastopne subote od početka protesta protiv politike predsjednika Emanuela Makrona.

Po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, koje "Žuti prsluci" uvijek osporavaju, 9.500 demonstranata je izašlo na ulice u cijeloj Francuskoj, od čega 1.500 u Parizu, što je najmanji broj od početka protesta sredinom novembra prošle godine.

Poslije više mjeseci demonstracija širom Francuske, koje su okupljale različit broj ljudi - od više desetina hiljada, do preko 200.000 na vrhuncu, posljednjih nedjelja je vidljiv zamor, navodi agencija Frans pres. Na protestu 18. maja bilo je oko 15.500 žutih prsluka širom Francuske i 12.500, prošle subote, 25. maja.

Nasilje i neredi su obilježili proteste, što je naškodilo pokretu koji se bori za ekonomsku i socijalnu pravdu.

Učesnici su negirali izvještaje medija da je pokret "mrtav", navodeći da su "superotporni", i da će možda biti mali pad mobilizacije tokom ljeta, ali da očekuju da ponovo krenu snažno od - septembra.

U Tuluzu, na jugozapadu, jednom od uporišta pokreta, danas je izašlo svega nekoliko stotina ljudi. U Bordou na jugozapadu izašlo je 450 demonstranata, prema navodima policije.

Demonstranti listom osuđuju policijsku represiju, a danas je na ulicama Pariza bilo skandiranja protiv policije.

Tužilac Pariza je ove nedjelje naglasio da će se suditi policajcima za nasilje tokom demonstracija na koje su se žalili demonstranti.

Od početka protesta povrijeđeno je 2.448 demonstranata, po navodima Ministarstva unutrašnjih poslova od 13. maja. Na strani snaga reda Ministarstvo je zabilježilo 1.797 povrijeđenih, uglavnom policajaca i žandarma.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније