Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

02. 06. 2019. 17:08 >> 17:10
6

DANSKA

Radikalni desničari zapalili Kuran tokom iftara

U znak protesta zbog održavanja iftara u Kopenhagenu radikalni desničari zapalili su Kuran i uzvikivali islamofobne i ksenofobne slogane.

Grupa radikalnih desničara, koje je predvodio lider partije "Stream Kurs" Rasmus Paludan, zapalila je Kuran sinoć na gradskom trgu i na balkonu hotela postavila transparent s porukom "Evropa je naša".

Danska policija je uklonila transparente i udaljila radikalnu grupu sa gradskog trga, na kojem je tradicionalno održan iftar - večernji obrok tokom razmazana.

S druge strane, muslimanima okupljenim na iftaru poruku solidarnosti uputila je grupa Danaca, koji su u žutim prslucima stajali oko samog trga sve dok je trajao iftar.

Anadolija navodi i da je, istovremeno, sinoć u mjestu Hedehusene izbio požar u Fatihovoj džamiji, udaljenoj oko 35 kilometara od centra Kopenhagena.

Vatrogasci su uspjeli da spriječe širenje požara, a turski ambasador u Kopenhagenu Ugur Kenan Ipek rekao je da u požaru nije bilo stradalih, ali da je pričinjena materijalna šteta.

"Od nadležni vlasti ne očekujemo da štite samo pripadnike turske zajednice, već da štite sve muslimane od mogućih napada. Rekli su nam da žele da sarađuju s nama", naveo je Ipek.

Uzrok požara je predmet istrage.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније