Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: J.B.Č. ]

02. 06. 2019. 18:09   >>  18:09

MINISTARSTVO SAD ODLUČILO

Asanž ipak neće biti optužen za otkrivanje tajnih alatki CIA

Ministarstvo pravde SAD-a odlučilo je da ne podigne optužnicu protiv Džulijana Asanža zbog njegove uloge u otkrivanju pojedinih tajnih alatki CIA za špijuniranje.

Informaciju je otkrio briselski sajt Politiko pozivajući se na navode američkog zvaničnika i još dvije osobe upoznate sa slučajem.

Takav potez iznenadio je stručnjake za nacionalnu bezbjednost i pojedine bivše zvaničnike, s obzirom na nedavnu odluku tužilaštva da osnivača Vikiliksa optuži za kršenje Zakona o špijunaži, navodi Politiko.

Ističe se i da ovakva odluka znači da se Asanž neće suočiti sa kaznom zbog javne objave digitalnih šifri, poznatih kao Volt 7, jednog od najmoćnijih iz arsenala CIA korišćenih za hakovanje uređaja.

To je dovelo do toga da pojedine alatke postanu beskorisne za CIA i obezbijedilo pristup tim alatkama stranim špijunima i hakerima.

Asanž se nalazi u zatvoru Belmarš u Londonu, gdje služi kaznu od 50 nedjelja zbog kršenja uslova kaucije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније