Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: Mina, Objavila: M.M.Lj. ]

03. 06. 2019. 09:46   >>  09:46 1

RUSIJI I SIRIJI

Tramp: Zaustavite ubijanje u Idlibu

Predsjednik SAD Donald Tramp zatražio je jutros od Sirije i Rusije da prekinu bombardovanje sirijske provincije Idlib, posljednjeg uporišta džihadista.

 

"Čujem da Rusija, Sirija i u manjoj mjeri Iran bombardovanjem uništavaju provinciju Idlib u Siriji i neselektivno ubijaju mnogo nevinih civila. Svijet gleda taj pokolj. Šta je svrha, šta ćete time dobiti? Prestanite", naveo je Tramp na Tviteru, prenosi B92.

Sirijske nevladine organizacije su u petak osudile neaktivnost međunarodne zajednice u vezi s eskalacijom nasilja u Idlibu koja je, kako je navedeno "uzrok najvećeg talasa raseljavanja" od početka rata u Siriji.

Predstavnici tih organizacija su na konferenciji u Istanbulu opisali svakodnevnu humanitarnu dramu u Idlibu, navodeći da bi bombardovanje moglo da natjera 300 hiljada ljudi da krenu ka turskoj granici a da "više od 200 hiljada živi u maslinjacima" jer u izbjegličkim kampovima nema mjesta.

Opoziciona Sirijska opservatorija za ljudska prava je, saopštila da je tokom mjesec dana borbi u Idlibu i okolini poginulo skoro 950 ljudi, većinom boraca.

Eskalacija u Idlibu, provinciji na sjeverozapadu Sirije uz granicu s Turskom, najozbiljnija je otkako su Rusija i Turska, zaštitnica pobunjenika, u septembru prošle godine dogovorile stvaranje "demilitarizovane zone" koja bi razdvojila pobunjenike od vladinih snaga.

Taj dogovor je samo djelimično sproveden u djelo jer su džihadisti u Idlibu odbili da se povuku iz tampon zone.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније