Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

04. 06. 2019. 11:02 >> 11:03

SAD PRIJETI SANKCIJAMA

Erdogan ne odustaje od kupovine ruskog raketnog sistema

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da neće odustati od kupovine ruskih odbrambenih raketa S-400 i pored američkih upozorenja. "Postigli smo sporazum sa Rusijom. Odlučni smo. Nema govora o odustajanju", rekao je Erdogan, prijenela je turska agencija Anadolija.

Želja Ankare da kupi ruske protivvazdušne sisteme S-400 je veliki izvor napetosti između Turske i SAD, koje su NATO saveznice.

Američka vojska sumnja da bi ruski sistem mogao da dođe do tehnoloških tajni njenih najmodernijih aviona F-35, koje je Ankara takođe naručila.

"To je završena stvar", već nekoliko nedjelja govore turski lideri u vezi ruskih raketa. Ruske rakete bi mogle da budu isporučene ovog ljeta i da podstaknu oštre mjere odmazde Amerike.

O tome su telefonom razgovarali prošle srede Erdogan i američki predsjednik Donald Tramp. Erdogan je ponovio predlog da se formira zajednička radna grupa. Tramp i Erdogan će se sastati na margini samita G20 krajem juna u Japanu u posljednjem pokušaju da nađu rješenje.

"Ako ode do kraja i primi S-400 rakete, Turska će to skupo platiti", ponovio je prošle srijede portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus, i ponovo zaprijetio da će suspendovati prodaju aviona F-35 Turskoj, i uvesti joj vrlo stroge sankcije.

Dan kasnije je visoka zvaničnica Pentagona Ketrin Vilbarger, rekla je da bi sprovođenje te transakcije bilo poražavajuće za program F-35, ali takođe za "interoperabilnost Turske sa NATO-om". Ona je rekla da čak i ako američka adminsitracija ne bude željela da uvede sankcije Turskoj zbog te nabavke moguće da će je na to natjerati Kongres.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније