Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

04. 06. 2019. 11:35 >> 11:37

POMPEO UPOZORIO ŠVAJCARSKU

Saradnjom sa Huavejem gubite privatnost

Američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je Švajcarsku zbog bliskih poslovnih veza s Kinom, rekavši za švajcarske novine da se neutralna evropska zemlja izlaže kršenju privatnosti ukoliko prihvati pomoć kineskih kompanija u izgradnji infrastrukture.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa poručila je saveznicima da ne koriste mobilnu tehnologiju i opremu nove generacije Huavej Tehnolodžis, zbog zabrinutosti da bi to moglo omogućiti Kini špijuniranje osjetljivih komunikacija i podataka. Huavej poriče da je, ili bi mogao biti, sredstvo za kinesku špijunažu.

"Švajcarci već dugo pridaju veliku važnost zaštiti svoje privatnosti, ali ako koristite kinesku tehnologiju, svoje podatke dostavljate Komunističkoj partiji Kine. Nema privatnosti", poručio je Pompeo.

U intervjuu objavljenom danas, Pompeo je pohvalio Švajcarsku, koja je diplomatski posrednik između Sjedinjenih Država i Irana, kao zemlju s dubokom demokratskom tradicijom, vladavinom prava i sličnim pogledom na svijet.

Švajcarski predsjednik Ueli Maurer susreo se sa Trampom u Bijeloj kući prošlog mjeseca, a s kineskim predsjednikom Ksi Đinpingom u Pekingu u aprilu.

Maurer je u Vašingtonu rekao da je Švajcarska izabrala drukčiji put u odnosima s Kinom, preferirajući zagovaranje svojih vrijednosti sa Pekingom. Poručio je kako je Švajcarska zabranila svim stranim kompanijama pružanje usluga za ključnu infrastrukturu, ali je Huavej bio prisutan na privatnom komercijalnom tržištu.

Očekuje se da će Tramp, koji je u službenoj posjeti Londonu, zatražiti od premijerke Tereze Mej izuzeće Huaveja iz 5G mreže u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ministar sigurnosti Ben valas izjavio je da Britanija nije donijela konačnu odluku o tome hoće li koristiti Huavej tehologiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније