Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ N1; Objavila: M.M ]

05. 06. 2019. 18:58 >> 18:59

U SUDANU

Izvučeno 40 tijela iz Nila

Organizatori prodemokratskih protesta u Sudanu saopštili su da je 40 tijela izvađeno iz rijeke Nil u glavnom gradu Kartumu.

Uključujući i te, broj žrtava u sukobu vojske i demonstranata koji traje od ponedjeljka, popeo se na 100.

Organizacija ljekara Sudana je saopštila da su tijela koja su izvučena juče, pripadnici paravojnih snaga kojima upravlja sudanska vlada nekuda odnijeli.

Demonstranti su odbili da pregovaraju s Prelaznim vojnim savjetom dok vojska ubija demonstrante.

Hiljade demonstranata ulogorile su se ispred sjedišta vojske u Kartumu pošto je predsjednik Omar al-Bašir svrgnut vojnim udarom u aprilu ove godine.

Oni su prvo tražili podršku vojske za svrgavanje predsjednika, a sada traže da generali odu s vlasti i da civilna vlada preuzme upravljanje zemljom.

Sudanske snage uhapsile jednog od lidera pobunjenika 

Sudanska pobunjenička grupa saopštila je da su bezbjednosne snage te zemlje danas uhapsile jednog od njenih lidera koji je došao u Kartum da bi učestvovao u pregovorima s vladajućim Prelaznim vojnim savjetom.

Oslobodilački pokret sudanskog naroda - Sjever saopštio je da je zamjenik lidera te grupe Jasir Arman odveden iz kuće u Kartumu u kojoj je boravio od 26. maja.

Oružano krilo te grupe od 2011. ratuje protiv sudanskih snaga u saveznim državama Plavi Nil i Južni Kordofan, na jugu zemlje.

Arman se vratio u Kartum da bi učestvovao u pregovorima sa vojnim vlastima koje su u aprilu zbacile dugogodišnjeg autokratskog predsjednika Sudana Omara al-Bašira. Britanski ambasador u Kartumu Irfan Sidik osudio je hapšenje Armana kao sramotno i pozvao Prelazni vojni savjet da ga oslobodi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније