Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Tanjug, objavila B.B. ]

07. 06. 2019. 10:32 >> 10:33

U AUSTRALIJSKIM VODAMA

Nenajavljeno uplovila tri kineska broda

Tri kineska vojna broda sa naoružanim vojnicima isplovila su danas iz Sidneja, nakon što su prethodno ušli u gradsku luku bez najave, što je uznemirilo mnoge građane.

Rojters navodi da australijska vlada nije obavijestila građane o dolasku kineskih brodova, a sve se dogodilo usred nadmetanja Australije i Kine za uticaj na području Pacifika.

Profesor međunarodne bezbjednosti i obavještajnih studija na Univerzitetu Australije u Kanberi istakao je da su se mnogi građani "naježili" zbog takve posjete, prenosi Rojters.

Premijer Australije Skot Morson je, međutim, objasnio da je "u pitanju recipročna posjeta, zato što su i australijski brodovi posjetili Kinu", te da je to možda bilo iznenađenje za druge, ali ne i za vladu.

Kako se navodi, brodovi sa naoružanim vojnicima na palubi uplovili su u Darling Point i druga poznata mjesta u sidnejskoj luci, a australijska vlada u Kanberi to nije najavila.

Agencija podsjeća da su veze sa Kinom slabije od kada je prošle godine Australja donijela zakone u cilju sprečavanja kineskog uticaja u spornom Južnom kineskom moru.

Australija je, navodi britanska agencija, ponudila diplomatsku podršku SAD za "slobodu plovidbe" kroz Južno kinesko more.

Brodovi su stigli na 30. godišnjicu krvavog kineskog gušenja demonstracija na trgu Tiananmen 4. juna 1989. godine.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније