Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

07. 06. 2019. 20:58 >> 20:58

IDEJA MAKRONA

Iran odbacio mogućnost novih nuklearnih pregovora

Iran je odbacio ideju o novim pregovorima o svom nuklearnom programu, koju je iznio francuski predsjednik Emanuel Makron, i ocijenio da bi proširivanje postojećeg sporazuma iz 2015. značilo njegovu propast.

Makron je tokom jučerašnjeg sastanka sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom, rekao da bi "trebalo otvoriti nove pregovore" sa Teheranom da bi se obezbjedio "mir u regionu".

"Želimo da budemo sigurni da oni (Iran) ne dođu u posjed nuklearnog oružja", rekao je francuski lider i dodao da "instrument za to postoji do 2025.", kada ističe sporazum koji su u Beču potpisali Iran i šest svjetskih sila.

Teheran je prihvatio da ograniči svoj nuklearni program i obaveže se da nikad neće težiti da napravi atomsku bombu u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

SAD su se unilateralno povukle iz tog sporazuma u maju 2018. godine.

Emanuel Makron već duže vrijeme pokušava da progura ideju novog sporazuma, koji bi proširio postojeći i uključivao ograničenja za iranski raketni program.

"Pokretanje pitanja, koja ne spadaju pod nuklearni sporazum, ne doprinosi očuvanju nuklearnog sporazuma već će, naprotiv, povećati nepovjerenje potpisnica", rekao je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Abas Musavi.

Prema njegovim riječima, evropske zemlje potpisnice, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, "nijesu sposobne da ispune svoje obaveze".

Te tri zemlje pozivaju da se sporazum očuva uprkos povlačenju Vašingtona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније