Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 06. 2019. 15:41 >> 15:41

UMJESTO BAZE

Poljska izdvaja dvije milijarde za američko vojno prisustvo

SAD i Poljska završile su političke pregovore o jačanju američkog vojnog prisustva u Poljskoj. Predsjednik Poljske Andžej Duda i SAD-a Donald Tramp, u srijedu će u Bijeloj kući potpisati politički sporazum, koji bi otvorio vrata da se poveća broj američkih vojnika stalno prisutnih u Poljskoj na 6.000.

"Mogu da potvrdim da su politički pregovori o jačanju američkog vojnog prisustva završeni. To je uspjeh. Sporazum sadrži sve elemente koje je očekivao predsjednik Duda", kazao je državnom Poljskom radiju šef kabineta poljskog predsjednika, Kšištof Ščerski.

SAD i Poljska uspjele su da se dogovore o obostrano korisnom finansiranju boravka američkih vojnika, pri čemu će Poljska jednokratno platiti dvije milijarde dolara, a zatim će snositi troškove boravka vojnika, znači struju, vodu, grijanje, odnosno nekoliko miliona eura godišnje, piše poljski list Žečpospolita.

Pojačanjem za oko 1.300 vojnika uz oko 3.500 koji su sada u američkoj oklopnoj brigadi razmješteni u Poljskoj, na 6.000 vojnika, poljska bi dobila četvrti najveći američki kontingent u Evropi, nakon Njemačke, Italije i Velike Britanije.

Dvije milijarde dolara koje će platiti Poljska, namijenjene su modernizaciji i renoviranju njenih baza i poligona gdje će biti razmješteni američki vojnici, a Poljska želi da ih uloži u baze i poligone u centralnim dijelovima Poljske, bliže istočnim granicama prema Rusiji, a ne samo na zapadu Poljske na granici sa Njemačkom.

Poljski list Djenjik Gazeta pravna upozorio je, međutim, da Duda i Tramp u Bijeloj kući potpisuju samo deklaraciju o namjerama, koja nije pravno obavezujuća, a da će definitivna odluka i eventualni sporazum biti potpisan u roku od naredna tri mjeseca.

Amerikanci neće vojnu bazu u Poljskoj

Iako poljske konzervativne vlasti stranke Pravo i Pravda, od dolaska na vlast u jesen 2015. godine, nastoje da izdejstvuju da SAD izgradi pravu bazu u Poljskoj, a predsjednik Duda joj je čak dao ime Fort Tramp, SAD su prihvatile samo povećanje broja vojnika u okviru stalnih rotacija i to u okviru opštijeg jačanja američkog vojnog prisustva na istočnom krilu NATO-a.

Predsjednik Duda izjavio je još prošle jeseni da se na istok poslije 1999. godine širio samo NATO, a da je sada došao čas da se proširi i faktički zona bezbjednosti, jer su po njegovim riječima američke vojne baze u Evropi, kakvu Poljska od SAD-a traži, pokazale da su uvijek stabilizirajući faktor i garant bezbjednosti.

"Dovoljno je da bacimo pogled na godine Hladnog rata kada su američke baze pokazale svoju snagu da stabilizuju. Tako je bilo u Zapadnoj Njemačkoj, koja je zahvaljujući njima uspjela da se odupre pritisku Istoka. One takođe imaju moć da zastraše, one su bile faktor koji je uništavao sovjetske planove vojne ekspanzije, pokazale su se kao dobar stražar bezbjednosti Evrope", rekao je Duda.

Andžej Duda odbija da neki budući Fort Tramp treba da bude uperen konkretno protiv Rusije.

"Ta baza je za bezbjednost. To je traganje za mogućnostima odbrane u slučaju da budemo napadnuti. A mi imamo susjede koji jesu napadnuti i to moramo da imamo na umu", rekao je Duda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније