Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 02. 2013. 13:01   >>  12:57 1

PRIRODNE POJAVE

Rusija sanira posljedice eksplozije meteora

Eksplozija meteora u Čeljabinskoj oblasti u Rusiji, izazavala veliku materijalnu štetu i povrijedila više 1.200 ljudi. Šteta se procjenjuje na oko 33 miliona dolara.

U Čeljabinskoj oblasti u Rusiji otklanjaju se posljedice jučerašnje meteorske kiše. Povrijeđeno je više od 1.200 ljudi, od toga 200 djece, dok je materijalna šteta zabilležena za sada u deset regiona i iznosi oko 33 miliona dolara

Komadi meteora, teškog 10 tona koji je djelimično izgorio u atmosferi, nikoga nijesu pogodili a nema ni radijacije. Usljed siline eksplozija oštećeno je 3.000 zgrada, od čega 34 zdravstvene ustanove i čak 360 obrazovnih.

Na dežurni telefon za pomoć javilo se 4.000 građana. Na teren je poslato 20 hiljada ljudi sa zadatkom da pomažu stanovništvu i raščišćavaju posljedice pada dijelova meteora. Ministar za vanredne situacije naredio je da svima koji se jave na taj telefon treba pomoći.

 

 

"Bili smo na ulici i iznenada je cio trg bio obasjan neobično jakom svjetlošću. Trajalo je nekoliko sekundi. Vidjeli smo trag na nebu i čula se eksplozija", kaže jedan svjedok.

U Čeljabinskoj oblasti industrijski objekti i fabrike vojne industrije nijesu oštećeni, rekao je oblasni, resorni ministar.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin naredio je da se pomogne povrijeđenima. Od meteorske kiše najviše su stradali gradovi Čeljabinsk i Kopejsk, kao i nekoliko sela a materijalna šteta se procenjuje na oko 33 miliona dolara. Ta pojava je registrovana i van Rusije.

 

 

"Zabilježili smo pad meteorita na 11 različitih stanica što je samo po sebi značajno. Obično takvu pojavu registrujemo na dvije stanice pa je svakako riječ o važnom događaju '', kaže naučnik Dejvid Džon Braun.

"Ono što se dogodilo u Rusiji nije se moglo spriječiti jer je riječ o prirodnoj pojavi. Zbog toga je važno izučiti taj fenomen", ističu u filipinskom gradu Manili.

Ruski i strani eksperti kažu da pad svijetlećeg meteorita nije povezan sa asteroidom 2012 D14 koji je sinoć proleteo pored Zemlje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније