Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

17. 06. 2019. 08:31   >>  10. 04. 2020. 20:20

IZBORI U NJEMAČKOJ

Na čelo baltičkog grada izabran stranac

Konzervativci kancelarke Angele Merkel osvojili su mandat za gradonačelnika u gradiću na istoku zemlje i pobijedili krajnje desnu stranku Alternativu za Njemačku (AfD) koja nije uspjela u pokušaju osvajanja svog prvog gradonačelničkog mandata u zemlji. U baltičkom gradu Rostoku, državljanin Danske prvi je stranac izabran za gradonačelnika. To je bilans lokalnih izbora u Njemačkoj.

 

Sebastian Vipel (AfD) izgubio je protiv Oktaviana Ursua (CDU) na izborima koji su prvi put krajnjoj desnici mogli donijeti gradonačelnika, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni u nedjelju veče.

Istovremeno, kako prenosi njemačka agencija Dpa, prema prvim rezultatima, sjeveroistočni baltički grad Rostok, dobio je prvog gradonačelnika koji nema njemački pasoš.

Rezultati glasanja u gradu Gorlitzu, koji je postao omiljeno mjesto holivudskim filmskim rediteljima i gdje su se snimale scene filmova "Hotel Grand Budapest" i "Nemilosrdni gadovi", smatraju se ispipavanjem terena uoči saveznih izbora u Saskoj i Brandenburgu 1. septembra.

Pobjedom hršćanskog demokrata (CDU) Oktaviana Ursua u Gorlitzu, Merkel može malo da predahne, nakon što je njena nacionalna koalicija sa socijaldemokratima (SPD) lijevog centra uzdrmana teškim gubicima na izborima za Evropski parlament, piše agencija Rojters.

Ishod nedjeljnih izbora pozdravila je demohrišćanska stranka Angele Merkel.

"Ovo je izvrstan uspjeh i daje vjetar u leđa", rekao je glavni sekretar CDU-a Pol Ziemak.

Inače, Ursu je porijeklom iz Rumunije.

Iz grada Rostoka, prema prvim rezultatima, stiže vijest da je Klaus Ruhe Madsen, poslovni čovjek iz Danske, osvojio 57,1 odsto glasova. Time je pobijedio protivkandidata, senatora Stefena Bokhahna iz krajnje lijeve stranke Die Linke (Ljevica) koji je dobio 42,9 odsto.

Madsen (46), se 1992. doselio u Njemačku i živi u Rostoku. Taj nezavisni kandidat vodio je šest godina lokalnu trgovačku komoru i vodio je kampanju na obećanju "pragmatične" politike i snažno insistirajući na ekološkim pitanjima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније