Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

17. 06. 2019. 11:02 >> 11:02

U LATINSKOJ AMERICI

Vratila se struja, vlasti sumnjaju na sajber napad

Predsjednik Argentine Maurisio Makri najavio je opsežnu istragu o uzrocima nestanka struje, nakon što je nekoliko država Latinske Amerike juče više sati bilo bez električne energije. Argentinski ministar za energetiku nije isključio mogućnost sajber napada.

Snabdevanje je ponovo uspostavljeno u većem dijelu Argentine i Urugvaja, a argentinski mediji javili su da je struja nestala u sedam ujutru po lokalnom vremenu u nedjelju, što je dovelo do kašnjenja željezničkog saobraćaja i problema sa signalizacijom na putevima.

Do toga je došlo zbog kvara na električnoj mreži koja snabdijeva Argentinu i Urugvaj, a djelovi Paragvaja i Čilea takođe su ostali bez električne energije.

U Argentini su se u nedjelju održavali lokalni izbori, ali je glasanje zbog nestanka struje odloženo u nekoliko provincija.

Portparolka argentinske kompanije za energetsko snabdijevanje Edesur, Aleksandra Martinez opisala je ovaj slučaj kao nečuven.

"Ovo je prvi put da se nešto ovako desi na teritoriji čitave države", rekla je.

Pozivajući se na zvanične izvore, argentinski mediji javili su da je nestanak struje povezan sa prenosom električne energije od hidroelektrane na brani Jasikreta.

Argentinski ministar energetike Gustavo Lopetegvi insistira da je energetski sistem te zemlje "vrlo otporan", ali dodaje da uzrok ovog incidenta nije do kraja jasan.

"U ovom trenutku ne odbacujemo nijednu mogućnost, ali mislimo da je povezano sa sajber napadom", rekao je novinarima.

Struja je u međuvremenu stigla do 80 odsto domaćinstava u Argentini.

Urugvajska energetska kompanija UTE navodi da je kod 88 odsto njihovih korisnika obnovljeno snabdijevanje električnom energijom.

Ako se sabere stanovništvo Argentine i Urugvaja - to je oko 48 miliona ljudi.

Većina argentinskih provincija bila je u mraku. Provincija Tijera del Fuego na jugu zemlje ne napaja se sa iste mreže, pa nije bila pogođena.

U susjednom Paragvaju, takođe, nije bilo struje u nekim djelovima zemlje, uglavnom u graničnoj oblasti.

Jedna od najvećih vodovodnih kompanija Akva Senemijentos Argentinos, upozorila je građane koji su ostali bez struje da naprave zalihe vode, jer bi i snabdijevanje vodom moglo da bude ugroženo.

Na društvenim mrežama pojavile su se brojne slike argentinskih gradova u mrklom mraku i dugi redovi automobila na pumpama.

"Sve je odjednom stalo - liftovi, pumpe za vodu. Bili smo prepušteni sami sebi", rekao je Huan Borges iz Buenos Ajresa za BBC.

"Bilo je starijih ljudi, koji su ostali na osmom spratu, ali ništa se nije desilo, jer se struja brzo vratila. Da je duže trajalo, to bi bila sasvim druga priča", rekao je.

Domaći mediji izvijestili su o lokalnim izborima koji su održani u mraku - ljudi su glasali uz pomoć svjetla sa mobilnih telefona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније