Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92.net, objavila B.B. ]

17. 06. 2019. 11:42   >>  11:43

AUSTRIJSKI POLITIČAR ODLUČIO

Štrahe odustao od mandata u EP

Doskorašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe odustao je od osvojenog mandata u Evropskom parlamentu.

Štrahe je nedavno bio prinuđen da podnese ostavku na političke funkcije zbog afere oko video snimaka od prije dvije godine na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove za finansijsku podršku njegovoj stranki.

On je na prošlim izborima za Evropski parlament osvojio više od 45.000 direktnih glasova, čime je osvojio direktan mandat.

Zbog afere u koju je umiješan, njegova stranka nije željela da prihvati mandat u evropskoj skupštini, ali je on do danas ostavio otvoreno da li će otići u Brisel.

Prema pisanju medija, Štrahe, iako to negira, dogovorio je da njegova supruga dobije sigurno mjesto u budućem sazivu austrijskog parlamenta, a da on iduće godine bude nosilac liste FPO na izborima za Beč.

Rezultat evropskih izbora je jasno pokazao da je politički atentat na vladu, FPO i mene lično samo bilo 'okrznuće'. Glasači su pokazali da se ne daju pokolebati. Zahvaljujem se biračima, kojih je bilo 45.000, što su, bez ikakvog poziva i reklame, dali meni lični glas. Ta potvrda mi znači puno. Međutim, odlučio sam da ne prihvatim mandat u Evropskm parlamentu. Time ne odbijam nalog dobijen od građana, već činim ispravno u ispravno vrijeme", poručio je Štrahe u pisanoj izjavi.

Istakao je da će povratak u politiku uslijediti tek kada se rasvijetle pozadine video snimaka.

Naglasio je da nikada nije ni želio da ide u Brisel, već je uvijek želio da svoj politički rad usmjeri u Austriji, u interesu austrijskih građana.

"Neću se povući, niti skrivati. Naprotiv, kao običan član FPO staviću se u službu potpunog rasvjetljavanja afere i političke podrške stranke", poručio je Štrahe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније