Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 09. 2013. 12:33 >> 12:34
1

MINISTRI ODBRANE EU

Brojni dokazi protiv sirijskog režima

Evropski ministri odbrane složili su se danas u Vilnjusu da je hemijsko oružje upotrijebljeno 21. avgusta u Siriji i da ima "brojnih znakova" da je za to odgovoran sirijski režim, rekao je litvanski ministar odbrane.

"Svi ministri su osudili upotrebu hemijskog oružja i smatraju da oni koji su ga upotrijebili treba da preuzmu odgovornost" - rekao je novinarima Juzas Olekas, ministar odbrane Litvanije, zemlje koja predsjedava Evroposkom unijom.

On je rekao da "brojni znaci" dovode do zaključka da je režim sirijskog predsjednika Bašara al Asada koristio hemijsko oružje.

Olekas je takodje rekao da nema dogovora o situaciji u Siriji i da su zbog toga ministri izrazili različita mišljenja kako treba odgovoriti na upotrebu hemijskog oružja.

Poslije sastanka ministara odbrane danas popodne u Viljnjusu će se sastati ministri spoljnih poslova everopske dvadesetosmorice da pokušaju da dodju do zajedničkog stava o tome kako reagovati.

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton izdaće saopštenje u subotu na kraju sastanka, na koji je takodje pozvan i državni sekretar Sjedinjenih Država Džon Keri.

Jedan neimenovani evropski diplomata je rekao da su dokazi koje su posljednjih dana dale obavještajne službe raznih zemalja ubijedile evropske zemlje da je sirijski režim umiješan u napad.

"Jedino pitanje ostaje da li je odluku donio Asad ili je donijta na nivou vojske", rekao je taj diplomata.

Što se tiče vojne intervencije za koju se zalaže SAD ministri Francuske i Danske jasno su podržale intervenciju, dok su druge zemlje kao što su Italija i Španija pozvale na "obazrivost".

"Ali ni jedan ministar nije rekao da bi njegova zemlja osudila vojnu akciju" - dodao je taj diplomata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније