Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

21. 06. 2019. 08:20 >> 08:20

LIDERI EU ZAPRIJETILI

Turskoj sankcije ako ne stopira bušotine na Kipru

Lideri Evropske unije (EU) zaprijetili su da će Turskoj uvesti sankcije ako ne prekine "nezakonite" aktivnosti na eksploataciji gasa u vodama takozvane Kiparske ekonomske ekskluzivne zone.

Upozorenje je upućeno sinoć na samitu lidera EU u Briselu, nekoliko sati pošto je još jedan turski brod upućen ka kiparskoj obali.

Lideri su izrazili žaljenje što Turska nije odgovorila na ponovljene pozive EU da prekine tu vrstu aktivnosti i zaprijetila da će uvesti odgovarajuće mjere u slučaju da se to nastavi.

Lideri sedam zemalja južne Evrope nedavno su na samitu na Malti ponovo upozorili Tursku da prekine "nezakonite aktivnosti" aludirajući na namjeru Ankare o eksploataciji gasa.

Kipar želi da postane važan energetski snabdjevač u istočnom dijelu Sredozemlja i da izgradi kopneni terminal za eksploataciju i transfer gasa prema Evropi i Aziji do 2022. godine.

Kiparske rezerve gasa jedno je od spornih pitanja u pregovorima o ponovnom ujedinjenju ostrva. Turska koja od 1974. godine drži pod vojnom okupacijom sjevernu trećinu Kipra, protivi se da Republika Kipar kojom upravljaju Grci, istražuje i eksploatiše gas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније