Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Objavila B.B. ]

27. 06. 2019. 11:51   >>  11:53 1

AUSTRIJSKA VOJSKA MORA DA ŠTEDI

Fali im 47 miliona eura, otkazana i vojna parada

Austrijska vojska prinuđena je da štedi, a usljed štednje otkazuje tradicionalno predstavljanje svojih kapaciteta u centru Beča na državni praznik.

Ministar odbrane u prelaznoj vladi Tomas Štarlinger upozorio je, prije nekoliko dana, da vojsci, ako ne bude štedjela, prijeti bankrot.

Prema internom dokumentu Ministarstva stanje u vojsci je dramatično i armija samo u ovoj godini mora da ostvari uštede od 47 miliona eura.

Planirana su smanjenja, ali i otkazivanja manifestacija, među kojima i glavna za 26. oktobar, na državni praznik, kada vojska u centru Beča svake godine predstavlja svoju tehničku opremu.

Prema pisanju dnevnika "Klajne cajtung" samo ova prezentacija košta vojsku dva miliona eura, i biće ukinuta.

Jedino što će ostati za 26.oktobar u centru Beča biće svečano polaganje zakletve regruta i polaganje vijenaca na spomenik nepoznatom junaku.

U pokušaju da ukine aero-šou u Celtvegu, kao i ukidanja vojne škole u Vinernojštaju, Štarlinger je bio suočen sa političkim otporom.

U internom dokumentu ukazano je da će ove godine vojsci nedostajati 47 miliona eura za pokrivanje troškova, pa su pozvane sve službe da izrade analizu potencijala štednje u svojoj oblasti.

Troškovi osoblja prekoračuju predloženi budžet za ovu godinu za čak 67 miliona eura.

Oko 20 miliona eura može da se pokrije, ali preostalih 47, kako se upozorava, mora doći kroz štednju.

Predviđena je i ušteda u saradnji sa drugim vojskama, seminarima, radnim grupama, kao i istraživanjima i izdavačkoj djelatnosti.

I pored svih ušteda problem ostaje, a to su troškovi zaposlenih, te ako se zadrže postojeće strukture, ne rasfomiraju jedinice i zatvore neke kasarne, procjenjuje se da će raspoloživi budžet i za iduću godinu biti premali.

Naime, troškovi za zaposlene porašće na 1,59 milijardi eura, što je 70 odsto ukupnog budžeta vojske.

Inače Štarlinger je, takođe, upozorio da, ako vojska ne bude imala novca neće moći da održi svoje učešće u međunarodnim misijama, posebno na Balkanu, gdje su najbrojnije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније