Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, objavila B.B. ]

28. 06. 2019. 12:05 >> 12:09

ODLUKA MALEZIJSKE VLADE

Manje kazne za posjedovanje i korišćenje droga

Malezijska vlada planira da smanji kazne za posjedovanje i korišćenje malih količina droge u okviru borbe protiv narkomanije, ali je naglašeno da to nije korak sličan legalizaciji narkotika.

Malezija spada u zemlje s najtežim kaznama za posjedovanje droge. Osoba kod koje se pronađe 200 grama kanabisa, kilogram opijuma, 40 grama kokaina ili 15 grama heroina ili morfijuma može biti optužena za šverc droge, za šta je zaprijećena smrtna kazna.

Trenutno na izvršenje smrtne kazne čeka više od 1.200 zatvorenika, a najveći dio je osuđen za krivična djela vezana za drogu.

Malezijski ministar zdravlja Džulkefli Ahmad je juče rekao da će predlog za dekriminalizaciju zavisnosti od droge biti značajna promjena pravila igre i da je zavisnost od droge kompleksno medicinsko stanje od kog zavisnike neće izliječiti stavljanje u zatvor.

"Dekriminalizacija droge zaista će biti kritičan korak ka racionalnoj politici o drogama koja stavlja nauku i javno zdravlje ispred kazne i zatvora. Zavisnici će biti tretirani kao pacijenti čija zavisnost je bolest koju želimo da izliječimo, a ne kao kriminalci", naveo je on u izjavi.

Ministar je dodao da taj potez ne treba pomiješati s legalizacijom droge, jer će trgovina drogom i dalje biti krivično djelo.

Više od 30 zemalja je usvojilo politiku dekriminalizacije droge, a istraživanja pokazuju da se time nije povećala upotreba droge ili zločini povezani s njom, ali je pomoglo da se smanji legalna cijena i poboljšaju društveni ishodi.

Ministar unutrašnjih poslova je ranije ove nedjelje rekao da je najveći dio od 70.000 zatvorenika u malezijskim zatvorima zavistan od droge i da će oni dekriminalizacijom biti rehabilitovani i liječeni, uz snažnu podršku porodice i šire zajednice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније