Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Izvor: HRT, Objavio: I. P. ]

30. 06. 2019. 12:42   >>  12:41

OD SJUTRA

Finska preuzima rotirajuće predsjedništvo EU

Finska sjutra preuzima rotirajuće predsjedništvo Savjetom Evropske unije (EU), tokom kojeg će nastojati da postigne dogovor o Višegodišnjem buddžetskom okviru (VFO) do kraja godine, zauzeti se za to da se povlačenje evropskih sredstava poveže s pošoivanjem načela vladavine prava, a posebnu pažnju će posvetiti zaštiti klime i borbi protiv hibridnih prijetnji.

"Spremni smo da učinimo sve što možemo kako bi se došlo do odluke o VFO-u za vrijeme našeg predsjedavanja. Za nekoliko sedmica počećemo s bilateralnim razgovorima sa svim zemljama članicama. Nakon što izvučemo zaključke iz tih razgovora, trebali bismo imati pregovarački okvir u oktobru, a dogovor o VFO-u do kraja godine", rekla je finska ministarka za evropske poslove Tytti Tuppurainen.

Ona je uz još nekoliko ministara finske vlade predstavila program finskog predsjedavanja Savjetom EU-a, koje će 1. jula preuzeti od Rumunije.

Dogovor oko VFO-a, sedmogodišnjeg budžeta EU-a, uvijek je težak zadatak i uvijek se postizao nakon dugih pregovora i natezanja.

Pregovori o sadašnjem VFO za razdoblje 2014-2020. trajali su skoro dvije godine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније