Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, objavila B.B. ]

01. 07. 2019. 23:25   >>  23:21

NA SVJETSKIM TRŽIŠTIMA

Cijena nafte za pola godine porasla za 20 odsto

Na svjetskim tržištima cijene nafte porasle su i prošle sedmice, a u prvih pola godine zabilježile su skok veći od 20 odsto.

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice porasla je 2,1 odsto, na 66,55 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,7 odsto, na 58,50 dolara. Zahvaljujući tome, u cijelom prvom polugodištu cijena barela na londonskom tržištu porasla je više od 20, a na američkom više od 25 procenata.

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i grupa nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, sastaće se danas i sjutra u Beču, kako bi odlučili hoće li nastaviti ograničavati proizvodnju i u drugoj polovini godine.

Od početka godine OPEC ograničava proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno, a sporazum je istekao zadnjeg dana juna.

Na skupu G20 najvećih svjetskih ekonomskih sila u subotu u Japanu, Rusija i Saudijska Arabija postigle su dogovor o produženju tog sporazuma.

"Sporazum će se produžiti u sadašnjem obliku i jednakom obimu. Moramo tek odlučiti hoće li to biti za šest ili devet mjeseci", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon sastanka sa saudijskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Podršku cijenama nafte pružaju i napetosti između SAD-a i Irana, nakon što je Iran nedavno srušio američku bespilotnu letjelicu. Napetosti jačaju, jer je iranski izvoz nafte značajno smanjen zbog američkih sankcija.

U subotu su, predsjednici SAD-a i Kine Donald Tramp i Si Đinping postigli dogovor o nastavku trgovinskih pregovora, ali kineski mediji pišu kako je do eventualnog konačnog sporazuma dug put, jer se po nekim pitanjima stavovi dvije zemlje razlikuju koncepcijski.

S druge strane, proizvodnja se u SAD-u i dalje kreće oko najviših nivoa u istoriji, oko 12,3 miliona barela dnevno. Procjenjuje se da bi u četvrtom tromjesečju mogla dostići i 13 miliona barela dnevno, čime bi SAD dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača nafte u svijetu, ispred Saudijske Arabije i Rusije.

Na taj način SAD potkopava nastojanja OPEC-a da smanjenjem proizvodnje podržava rast cijena nafte.

Posljednjih mjeseci i američki proizvođači smanjuju broj aktivnih bušotinskih postrojenja.

Doduše, u petak je kompanija "Baker Hughes" objavila da je prošle sedmice broj aktivnih postrojenja u SAD-u povećan drugu sedmicu za redom, za četiri postrojenja, na njih 793.

No, u istom razdoblju prošle godine aktivna su bila 858 postrojenja, što pokazuje da neki proizvođači od početka ove godine smanjuju troškove jer se više usmjeruju na povećanje zarade nego proizvodnje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније