Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: J.B.Č. ]

04. 07. 2019. 09:06 >> 09:10
5

SJEVERNA KOREJA

SAD riješene da se ponašaju neprijateljski

Misija Sjeverne Koreje pri UN optužila je američku vladu da priča o dijalogu ali da je "sve više i više riješena" da povlači neprijateljske poteze.

U jučerašnjoj izjavi su posebno navedeni američki napori da se izvrši "otvoreni pritisak" da bi države sprovodile sankcije UN Sjevernoj Koreji.

Najprije su, kako se navodi, SAD i još 23 zemlje poslale pismo komitetu Savjeta bezbjednosti zaduženog za nadzor sankcija u kom su zahtijevale hitno djelovanje "na osnovu apsurdnog izgovora o 'prevelikim količinama uvezene prerađene nafte'".

SAD i druge potpisnice su u tom pismu optužile Sjevernu Koreju da krši sankcije UN-a uvozom mnogo veće količine naftnih derivata, ključnih za sjevernokorejsku ekonomiju, od dozvoljenih 500.000 barela godišnje. Međutim, Rusija i Kina su prošlog mjeseca spriječile da komitet izjavi da je Pjongjang prekoračio dozvoljeni uvoz.

Sjevernokorejska misija je saopštila da su zatim SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska 29. juna poslale cirkularno pismo svim članicama UN-a i "pozvale na repatrijaciju sjevernokorejskih radnika u inostranstvu, podstičući tako atmosferu sankcija i pritiska na Sjevernu Koreju".

U saopštenju se dodaje da ne samo što to govori "o realnosti da su SAD u praksi sve rješenije i rješenije da izvode neprijateljske akte prema Sjevernoj Koreji iako pričaju o dijalogu" nego i da je pismo poslala američka misija pri UN "po nalogu Stejt departmenta, istog dana kada je predsjednik (Donald) Tramp predložio samit".

Tramp je tog dana predložio sjevernokorejskom lideru Kim Džong Unu da se sretnu u demilitarizovanoj zoni između dvije Koreje. Kim je prihvatio i Tramp je tom prilikom postao prvi aktuelni američki predsjednik koji je ušao na teritoriju Sjeverne Koreje.

Dvojica lidera su se dogovorila da ponovo pokrenu pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, a sjevernokorejski državni mediji su sastanak opisali kao "divan događaj".

U izjavi sjevernokorejskog predstavništva u UN-u, međutim, nije bilo pozitivnih tonova, i nijesu pomenuti nuklearni pregovori već je fokus bio na sankcijama.

Savjet bezbjednosti UN-a je uveo stroge sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na nuklearne i raketne probe. Sankcije bi trebalo da uguše sjevernokorejski izvoz, 90 odsto trgovinske razmene Pjongjanga, i u Sjevernu Koreju vrate radnike poslate u inostranstvo da zarađuju devize.

Uprkos sastancima Trampa i Kima u Singapuru i Hanoju, SAD su nastavile da vrše pritisak na druge države da primjenjuju sankcije a na Sjevernu Koreju da ih se pridržava.

"Prilično je smiješno što SAD nastavljaju opsesiju sankcijama i kampanjom pritiska na Sjevernu Koreju, smatrajući sankcije rješenjem svih problema. Kao što smo više puta saopštili, ne patimo za ukidanjem sankcija", navela je sjevernokorejska misija u saopštenju.

Ostalim članicama UN je poručeno da će morati da "budu na oprezu zbog namernih pokušaja SAD da podriju mirnu atmosferu stvorenu na Korejskom poluostrvu".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније