Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

04. 07. 2019. 22:15 >> 22:21

ITALIJA

Poslije erupcije vulkana ostrvo pod pepelom

Malo selo Đinostra, na obroncima vulkana Stromboli, na istoimenom južnoitalijanskom ostrvu, prekriveno je pepelom i gotovo prazno, dan poslije erupcije vulkana, tokom koje je jedan turista poginuo.

Samo slabi dim iz kratera vulkana ukazuje da su se juče dogodile dvije ogromne eksplozije, koje su izbacile dim, kamenje i lavu dva kilometra uvis.

Vatrogasni avioni danas "vodenim bombama" nastoje da dokrajče požare koje su izazvali lava i vrelo kamenje.

Od erupcije su vatrogasni avioni obavili 320 naleta nad požarima, rekao je šef Šumske službe Đovani Đakopo, koji koordinira njihov rad.

Vatrogasci pokušavaju da raščiste debeo sloj pepela koji pokriva Đinostru i okolinu.

Naučnici i stanovnici koji žive od turizma tvrde da je vulkan ponovo miran, i da "nije navika Strombolija" da poslije dvije eksplozije bude još jedna erupcija, mada ona nije u potpunosti isključena.

U srijedu uveče 70 mještana je evakuisano iz Đinostre, sela na jugozapadnoj padini vulkana. Oko hiljadu turista je sa  brodovima pobjeglo na obalu obližnje Kalabrije. Neki su otišli ​​u panici, ostavljajući dokumenta i prtljag na ostrvu.

"Bilo je kao u paklu, s neba je padala vatrena kiša", rekao je novinarima ostrvski sveštenik, Đovani Longo.

Ljudi su se tokom erupcije zabarikadirali u kućama ili poskakali u more.

Spasioci savjetuju da se ne ulazi u more, jer je posijle nekih ranijih erupcija bilo malih "cunamija".

Uz nekoliko lakše povrijeđenih, tokom erupcije je poginuo 35-godišnji Masimo Imbesi, pasionirani fotograf sa obližnje Sicilije koji je planinario po vulkanu. Spasioci pretpostavljaju da se on vjerovatno se negdje sklonio od kamenja koje je padalo i na kraju se ugušio gasovima iz vulkana.

Vulkansko ostrvo Stromboli, površine 12,6 kvadratnih kilometara, ima 500 stanovnika i privlači veliki broj turista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније