Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

10. 07. 2019. 10:48   >>  10:47

DŽONSON - HANT

Bregzit glavna tema debate kandidata za premijera

Pitanje istupanja Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) dominiralo je tokom napete debate Borisa Džonsona i Džeremija Hanta, kandidata za lidera vladajuće Konzervativne stranke, koji će ujedno biti i britanski premijer.

Dok je Džonson sinoć igrao na kartu optimizma, Hant se opredelio za iskrenost pitajući svog protivnika koliko su njegove obećane obaveze čvrste i da li će, ukoliko postane britanski premijer i ne dodje do Bregzita 31. oktobra, podnijeti ostavku.

Džonson od početka kampanje ponavlja da će Velika Britanija izaći iz članstva u Uniji 31. oktobra, sa ili bez dogovora o Bregzitu.

Džonson, inače bivši šef diplomatije i favorit za premijersko mesto, izbjegao je najprije direktan odgovor Hantu, ali je kasnije rekao: "Ne želim da u EU misle da će favorizovati moju ostavku tako što bi odbila postizanje dogovora".

Hant je na to odgovorio da je Džonsonu dakle samo važno da postane premijer.

Obojica žele da se ponovo pregovara sa EU o uslovima razlaza.

Hant je tokom debate hvalio svoje sposobnosti pregovaranja, dok je Džonson stavio do znanja da neće popustiti pred EU.

Džonson i Hant su pored Bregzita razgovorali i o specijalnim odnosima sa SAD-om, nakon što je američki predsjednik Donald Tramp kritikovao Terezu Mej i njene napore o Bregzitu. Tramp je takođe kritikovao britanskog ambasadora u SAD-u Kima Daroka, nakon curenja u medijima njegovih diplomatskih dopisa u kojima je Tramp označen kao nesposoban.

Hant je osudio Trampove kritike, dok je Džonson rekao da je sam kritikovao Terezu Mej i da ima veoma dobre odnose sa Bijelom kućom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније