Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Index.hr, Objavila: R.P. ]

11. 07. 2019. 10:24   >>  10:47 2

NA DRŽAVNOM NIVOU

Veliki seks skandal u Avganistanu

Avganistan je ovih dana u središtu pažnje zbog seksualnog uznemiravanja prisutnog na najvišim državnim nivoima. Državni službenici poriču zlostavljanja, ali žene daju drugu stranu priče koja se može nazvati "kulturom zlostavljanja", piše BBC.

U kući u podnožju prašnjavih planina koje okružuju Kabul, novinarka BBC-a susreće bivšu državnu službenicu koja iz straha od reakcije na njenu ispovijest želi da ostane anonimna, ali želi da ljudi čuju njezinu priču. Ona navodi da ju je bivši šef, viši ministar u vladi, više puta uznemiravao, a jedan dan ju je u svojoj kancelariji i prisilio na seksualni čin.

Nakon toga žena nije podnijela žalbu već je dala otkaz.

"Ne vjerujem vladi. Ako odeš na sud ii u policiju, vrlo brzo shvatiš da su korumpirani. Ne možeš naći sigurno mjesto gdje bi podnio žalbu. Ako nešto kažeš, svi okrivljuju ženu," rekla je ona.

Bivša službenica vlade kaže da su joj još dvije žene rekle da ih je isti ministar silovao.

"On to čini drsko, bez ikakvog straha jer je uticajan čovjek u vladi," navodi ona.

Zašto su samoubistva žena u Avganistanu tako česta?

Avganistan se svrstava u jednu od najgorih zemalja na svijetu za žene. U izvještaju UN-a za 2018. godinu, detaljno je opisano da se na žene koje su žrtve seksualnog nasilja vrši strašan pritisak da povuku svoje optužbe. A u brojnim slučajevima, one su optužene da su same krive za djela koja su počinjena nad njima.

U takvom okruženju, govoriti o seksualnom zlostavljanju, koje je počinjeno od strane moćnih ljudi, nije lako. Seksualno zlostavljanje duboko je ukorijenjeno u Avganistanu.

Posao pod uslovom

Novinarka BBC-a razgovarala je sa još jednom ženom koja je htjela da razgovara na tu temu. Prijavila se, kaže, za posao u vladi i pri tome su je tražili da se sastane s bliskim saradnikom predsjednika Ašrafa Ganija.

"Taj čovjek se pojavljuje na slikama zajedno sa predsjednikom. Tražio je da dođem u njegovu privatnu kancelariju . Rekao je da dođem i da će mi sve biti odobreno, a onda je tražio protivuslugu u vidu seksa", izjavila je žena.

"Svaki čovjek želi seks sa Vama"

Imala sam dvije mogućnosti da prihvatim ponudu ili odem. Ali da sam prihvatila, to se ne bi zaustavilo samo na jednom muškarcu već bi više njih postavilo iste uslove. Bilo je to stvarno šokantno iskustvo. Na pitanje što je bilo s njenim poslom, kaže da je kontaktirala vladino ministarstvo gdje su joj rekli "zamislite da ste dobili novac na bankovnom računu, ali ste odlučili da ga ne uzmete."

Dodala je da nakon ovakvih iskustava jednostavno postanete ljuti i depresivni. "Ako želite da se žalite policiji ili tužilaštvu, također će od vas očekivati seks. Dakle ako je tako, gdje ćete otići? To je postalo kao dio sadašnje kulture, da svaki čovjek oko vas želi seks s vama. "

Optužbe generala Ahmadžaia

Ovakve priče su bile tiha šaputanja sve dok u maju, general Habibulah Ahmadžai, bivši savjetnik predsjednika, nije postao njegov politički protivnik, koji je o takvim stvarima progovorio na afganistanskim vijestima. On je optužio visoke zvaničnike i političare za "promociju prostitucije."

Kancelarija predsjednika odbila je predloženi intervju od strane BBC-a, a čak nije odgovorila ni a pitanja poslata e-mailom. Iz kancelarije su se samo pozvali na raniju izjavu, kojom se sve optužbe generala Ahmadžija karakterišu kao netačne i motivisane ličnim interesima.

Brojne pritužbe o seksualnom uznemiravanju

Ministarka u Vladi Nargis Nehan, objavila je na Twitteru "Kao članica vlade u NUG-u, mogu sa sigurnošću reći da su te optuže neutemeljene."

Međutim, istaknuta aktivistkinja za ženska prava Favzia Kofi kaže kako je u sadašnjoj vladi primila brojne pritužbe o seksualnom uznemiravanju od strane muškaraca.

"Odgovor vlade je obrambeni. Oni na to prvenstveno gledaju kao na političko pitanje, a na pitanje žena u Afganistanu," kaže ona. "Postoji kultura nekažnjavanja. Počinioci se osjećaju zaštićeni unutar vlade i zato će dobiti motivaciju da počine nova takva djela. "

Pitanje žena u Avganistanu neizvjesno

Demokratija u Afganistanu je posljedica rata koji je odnio živote desetine hiljada ljudi. Jedan od ciljeva tog rata bio je jamčiti prava i dostojanstvo žena koje su brutalno tretirane pod talibanima. Misija NATA u Afganistanu, kao ni UN-a nisu željelida komentirišu pitanje navodnog seksualnog uznemiravanja.

Pitanje žena je neizvjesno u Afganistanu u ovom trenutku. Nakon rušenja talibanskog režima došlo je do određenog napretka, ali će on biti narušen, ako seksualno uznemiravanje ostane nekažnjeno.

Poruka predsjedniku

"Želim reći predsjedniku da je njegova dužnost da sluša glasove žena i prihvatiti ih, ako pokušate zemlji da date sigurnost, onda bi trebalo da se riješiti i taj problem," rekla je jedna od sagovornica. "Jednog dana istina će izaći na vidjelo. Ali u ovom trenutku to je daleki san", poručila je ona.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније