Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta, Objavila: R.P. ]

13. 07. 2019. 23:42   >>  23:42

AUTOCENZURA

Kritike britanskoj policiji zbog upozorenja medijima

Upozorenje britanske policije medijima da ne objavljuju povjerljive dokumente, izazvalo je kritike novinara i političara zabrinutih za slobodu medija.

Pomoćnik šefa Skotland jarda Nil Basu, juče je pozvao sve koji budu došli do "procurjelih" vladinih dokumenata, navodeći vlasnike, glavne urednike ili urednike tradicionalnih medija ili društvenih mreža, da ih ne objavljuju, već da ih predaju vlastima.

On je rekao da ukoliko objave takve dokumente, mogu biti pod krivičnom istragom.

Basu je najavio da se otvara krivična istraga zbog objavljenih "procurjelih" diplomatskih depeša, koje sadrže nepovoljne ocene o predsedniku SAD-a Donaldu Trampu, što je dovelo do ostavke britanskog ambasadora u Vašingtonu.

Uprava za borbu protiv terorizma britanske policije istražuje "curjenje" privatnih dopisa britanskog ambasadora u SAD-u kao moguće kršenje Zakona o zvaničnim tajnama.

Bivši britanski ministar finansija Džordž Ozborn, ocijenio je Basuovo upozorenje kao "vrlo glupu i nerazumnu" izjavu policijskog zvaničnika koji se ne razumije mnogo u slobodu medija.

Konzervativn poslanik Bob Sili, član Odbora Donjeg doma Parlamenta za spoljne poslove, pozvao je policiju da preispita svoj stav, jer smatra da je to vrlo ozbiljan presedan, prenio je list "Telegraf".

Za taj list, bivši ministar kulture Džon Vitingdejl je rekao, da se takođe portivi krivičnom gonjenju novinara jr oni i treba da izvještavaju, bilo to neprijatno za nekoga ili ne.

Predsjednik Odbora Donjeg doma Parlamenta za spoljne poslove Tom Tugendat, rekao je da ne vjeruje da objavljivanje "procurjelih" depeša predstavlja zločin i istakao da je sloboda medija od suštinske važnosti.

Medjutim, bivši ministar odbrane Majkl Falon, podržao je zahtjev policije, rekavši za BBC, da novinari treba da budu svjesni da štete već ima i da kršenjem Zakona o državnoj tajni može biti još veća.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније